Belépés
Kiemelt ajánlat LumenExpressz Árajánlat Személyes átvétel Help B2B Ismerj meg minket! Kupon Általános szerződési feltételek Adatkezelési tájékoztató Regisztráció
Belépés
Szűrés
Összehasonlítás
Kedvencek
Termék kategóriák

Lakásvilágítás

Itt leszűrheted a kategóriákat :-)
Állólámpa
Asztali
Fali
Függesztett
Mennyezeti
Szűrés törlése

A lakásvilágítás a belső terek világítási megoldásainak összefoglaló neve, amely otthonunk atmoszféráját és funkcionalitását jelentősen befolyásolja. A megfelelő világítás nem csupán a praktikumról szól, hanem a hangulat, a kényelem és az esztétikum alapvető eleme is. A lakásvilágítás tervezése során számos tényezőt figyelembe kell venni, mint például a helyiségek funkciója, a természetes fény mennyisége, valamint az egyéni ízlés és stílus preferenciái. A lakásvilágítás története az emberiség fejlődésével párhuzamosan alakult. Kezdetben a gyertyák és az olajlámpák szolgáltatták a fényt, majd a 19. század végén megjelentek az első elektromos fényforrások, amelyek forradalmasították a világítást. Azóta a technológia hatalmas fejlődésen ment keresztül, és ma már számtalan innovatív megoldás áll rendelkezésünkre.

A lakásvilágítás kategóriájában különféle típusú fényforrásokat és világítási megoldásokat találhatsz, amelyek mindegyike más-más célt szolgál. Ismerd meg a legfontosabbakat:


Általános világítás: Ez a típusú világítás biztosítja a helyiség alapvető fényellátását, és általában mennyezeti lámpák, csillárok vagy süllyesztett lámpák formájában jelenik meg. Az általános világítás célja, hogy egyenletes fényt biztosítson az egész helyiségben, lehetővé téve a mindennapi tevékenységek biztonságos és kényelmes elvégzését.


Helyi világítás: Ezt a világítási típust speciális feladatokhoz használjuk, mint például olvasáshoz, főzéshez vagy munkavégzéshez. Az asztali lámpák, állólámpák, valamint a konyhapultok alatti LED szalagok mind helyi világítási megoldások. A helyi világítás célja, hogy koncentrált fényt biztosítson az adott tevékenységhez, növelve a hatékonyságot és csökkentve a szem megerőltetését.Hangulatvilágítás: Ez a világítási forma a hangulat megteremtésére szolgál. Az állítható fényerősségű lámpák, színváltós LED-ek és dekoratív fényforrások mind a hangulatvilágítás részét képezik. Segítségükkel egyedi atmoszférát teremthetsz, legyen szó egy pihentető estéről, egy romantikus vacsoráról vagy egy baráti összejövetelről.Dekorációs világítás: A dekorációs világítás célja a tér díszítése és kiemelése. Ez magában foglalhatja a különleges lámpatesteket, a fali lámpákat, a mennyezeti síneket és a különböző fénydekorációkat. Az ilyen típusú világítás nemcsak esztétikai értéket ad hozzá, hanem kiemeli a belsőépítészeti elemeket is.A Lumenet elképesztő kínálatában találkozhatsz olyan specifikus megoldásokkal, mint:


Nappali világítás: A nappali a lakás központi helyisége, ahol a család és a barátok összegyűlnek. Ideális esetben kombinálja az általános és a helyi világítást, valamint a hangulatvilágítást, hogy minden tevékenységhez megfelelő fényt biztosítson.

 


Konyhai világítás: A konyhában különösen fontos a jó világítás, hiszen itt készülnek az ételek. A helyi világítás, mint például a pultok alatti LED szalagok, és az általános világítás, mint a mennyezeti lámpák, együttesen biztosítják a szükséges fényerőt.Hálószobai világítás: A hálószoba a pihenés és a relaxáció helyszíne, így itt a meleg fények és a hangulatvilágítás kapják a főszerepet. Az állítható fényerősségű lámpák és az éjjeli lámpák kényelmes és nyugodt környezetet teremtenek.Fürdőszobai világítás: A fürdőszobában fontos a megfelelő fényerő, különösen a tükör körül. A helyi világítás, mint például a tükör világítása, és az általános mennyezeti világítás egyaránt elengedhetetlen.Gyerekszoba világítás: A gyerekszobában a biztonság és a játékosság egyaránt fontos. Az állítható fényerősségű és színváltós lámpák izgalmas és praktikus megoldást nyújtanak.Hogyan legyen megfelelő világítás a nappaliban?

Otthoni világításod kialakításakor az egyik legfontosabb, hogy megfelelő alapvilágítást hozz létre. Kialakíthatod úgy, hogy egy klasszikus mennyezeti lámpát vásárolsz, de egy nagy fényáramú csillár is szerepet kaphat otthoni alapvilágításodban. Sőt, ajánljuk a minimalista designba illeszkedő LED paneleket, melyek süllyesztett vagy falon kívüli kivitelben is elérhetők kínálatunkban. Spot lámpatesteket nem javaslunk, mivel a homogén fényhez túl sokat kell beépíteni, amely zavaróvá válhat a pontszerű kápráztató fényforrások miatt.

Ha szeretnéd, választhatsz extrafunkciókkal felszerelt modelleket is, melyek még kényelmesebbé tehetik mindennapjaid. Elérhetők például távirányítós lámpák is, amelyek fényét a kanapédon ülve szabályozhatod. Ezeknél még több funkciót nyújtanak az okoslámpák, amik a világítás szabadságát nyújtják. Amellett, hogy okostelefonodról irányíthatók, összekapcsolhatók további okoseszközeiddel, így eddig nem tapasztalt lehetőségeket szolgáltatnak.

 

 

Mennyezeti lámpák

Cserélhető fényforrással használható mennyezeti lámpa vagy csillár választása esetén egy nappaliba legalább 2, de akár 3 vagy 4 fényforrás fogadására képes modellt ajánlunk. Ugyan nem jelenthető ki pusztán a lámpatest fényáramából, hogy mekkora helyiség bevilágítására alkalmas, ökölszabályként elmondható, hogy amennyiben egy négyzetméterre körülbelül 200 lumen fényáramot számolunk, alapvilágításunk tökéletes lesz. Ez esetben például egy 2400 lumen fényáramú lámpa 12 négyzetméteres szoba kiváló alapvilágítására elegendő.

 

Legalább ennyire fontos, hogy mekkora mennyiségű fényáram jut a környezetbe. Ezt már a lámpatest hatásfokának nevezzük. Habár ezt neked nem szükséges számolgatnod egy beépített LED-es lámpánál, mert ott a gyártók a kilépő fényáramot adják meg. Azonban egy cserélhető fényforrással használható lámpatestnél előnyös, ha van alapismereted. Általánosan kijelenthető, hogy egy zárt opál burával ellátott lámpatest a benne lévő fényforrás fényáramának 30-40%-át tartja vissza, a búra opálosságától függően. Minden más lámpatest, amelynél rálátunk a fényforrásra vagy éppen átlátszó vagy kristály burával rendelkezik, azoknál ettől magasabb a hatásfok értéke. Ahogy fentebb említettük a búrák befolyásolják a lámpatest fényáramát és azt is, hogy milyen világítási képet hoz létre. Gondolj bele, hogy egy opál burás lámpa egyszerű homogén fényt ad, míg egy kristály függőkkel szerelt lámpatest sokkal változatosabb, elegánsabb és ragyogóbb fényjátékot hoz létre. Mindkettőnek megvan a maga helye – ezért fontos, hogy úgy alakítsd ki otthoni világításod, hogy lámpáid a számodra megfelelő mennyiségű és minőségű fényt biztosítsák.


 

LED panelek

Klasszikus mennyezeti lámpa helyett választhatsz LED panelt is. Mivel egyenletes megvilágítást biztosítanak, így kifejezetten ideálisak nappalik, hálószobák vagy épp dolgozószobák megvilágításához is. Két fő típust különböztetünk meg: a "Slim" és a "Back-lit" paneleket. A Slim panelek laposabb lámpatestek, ahol a megvilágítás oldalról történik, és reflexiós lap sugározza ki a fényt. A Back-lit panelek magasabb házban helyezkednek el, és háttérmegvilágítással világítják meg az opál előlapot. A különféle LED panelek kiválasztásánál figyelembe kell venni a fényáramot, a hatásfokot és a környezeti feltételeket. A nagy panelek általában 3600-4000 lm fényárammal rendelkeznek, vagyis egy darab elegendő akár egy 20 négyzetméteres terület megvilágítására is. A LED panelekhez kapható kiemelő keretek segítik a mennyezeti szerelést. Amennyiben szeretnéd, kisebb méretű LED panelt is vásárolhatsz - akár mennyezetre szerelhető és süllyesztett kivitelben is. Sőt, a piacon egyre több gyártónál elérhető a fekete vagy króm keretes panel, amivel dekoratívabb megjelenésű lehet a szoba.

 

 

Függesztett lámpák

Egy adott helyiség meghatározó formai eleme lehet egy függesztett lámpa – nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a kategória számít az egyik legdekoratívabb világítási megoldásnak. Sok esetben önálló lakberendezési elemként is funkcionál. Épp ezért igazán széles választékban, különféle anyagokból és formavilágban érhető el, a klasszikustól a modernen át az indusztriálisig. Attól függően, hogy a lámpák burái milyen anyagból készülnek, különböző módon engedik át a fényt. A fém búra takarhatja a fényt, míg a nyitott lámpatestek homogén fényt biztosítanak. Akárcsak a mennyezeti lámpák, úgy a függesztékek esetén is elérhetők cserélhető fényforrással használható típusok és beépített LED-modulokkal rendelkező modellek is – figyelj arra, hogy olyat vásárolj, amely elegendő alapvilágítást biztosít a helyiségben. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyes függesztett lámpák súlya igen nagy lehet, így vásárlás előtt ellenőrizd, hogy az a mennyezet, ahova telepíteni szeretnéd, elbírja-e a lámpát.

 

 

Spotlámpák

Közkedvelt választásnak számítanak a spotlámpák is. Ezek olyan világítótestek, amelyek irányított és koncentrált fényt bocsátanak ki. A spotlámpák három nagyobb családját különböztethetjük meg: a mennyezeti, a karos és a süllyesztett spotokat. A falon kívüli spot lámpatestek falra vagy mennyezetre szerelhetőek, és általában 360 fokban forgatható fejjel rendelkeznek. A süllyesztett spotlámpák sokféle felhasználási lehetőséget kínálnak, mivel rögzíthetők a mennyezetbe, bútorzatba vagy akár fürdőszobatükör fölé is. Rugós rögzítéssel szerelhetők a felületbe, és rendszerint cserélhető LED fényforrásokkal használhatók, de a Lumeneten sokféle integrált LED-modulos típus közül is választhatsz.  Színek és formák terén sem kell kompromisszumot kötnöd: spotlámpáink egyaránt elérhetők fekete, fehér, króm, szálcsiszolt króm vagy réz színekben is, így bármilyen stílusú otthonhoz megvásárolható a megfelelő darab. Bármelyik típusút is választod, érdemes ellátogatnod a tematikus lámpa kategóriánkba is.  Ide összegyűjtöttünk és csoportosítottunk az olyan lámpákat, melyek egy adott szempont alapján hasonlítanak egymáshoz. Így berendezheted nappalid, hálószobád vagy étkeződ egy adott téma, vagy szín szerint. Találhatsz itt póklámpát, kötél lámpát vagy fából készült lámpákat, de a különleges stílust kedvelők steampunk, Tiffany vagy rattan lámpákat is.

 

 

Tökéletes fények a hálószobában


Az otthonodban ez az a hely, ahol egy fáradt nap után kipihenheted magad, ezért itt kiemelkedő szerepe van a világításodnak.  Mindig alkalmazz egy központi, nagy fényáramú lámpatestet – ez célszerűen egy mennyezeti lámpa legyen, de akár függesztett modellt is alkalmazhatsz, ha az legfeljebb fejmagasságig lóg be.  A tökéletes kényelem érdekében ajánljuk a távirányítós lámpákat is, ezekkel ugyanis az ágyban fekve, kényelmesen szabályozhatod hálószobai világításod működését. Fontos, hogy az ágy mellett is legyenek megfelelő lámpatestek. Ezek kifejezetten olyan tevékenységekre valók, mint például olvasás, miközben nem zavarod partnered a lámpa fényével. Alkalmazhatsz állólámpákat vagy fali lámpatesteket. de ha haladnál a korral, akkor függesztett lámpát is tehetsz a mennyezetre és azt lógathatod az éjjeliszekrény felé. További kiegészítő világítást is alkalmazhatsz: ajánljuk például a közkedvelt LED szalagokat, amelyekkel végtelen lehetőséged van. Napjainkban egyre jobban elterjed az ágytámla mögé vagy ágy alá szerelt LED szalag, ami tényleg extrém fényjátékot eredményez, mintha úszna az ágy a padló felett!

 

 

Legyen hatékony megvilágítás a konyhában!

Nem szabad megfeledkezni a konyhai világításról sem, hiszen ez kétségkívül olyan terület, ahol nélkülözhetetlen, hogy többféle lámpát alkalmazz. Fő világításnak egy egyszerűbb függesztéket, spot lámpatesteket, de akár LED panelt is ajánlunk. A konyhai függesztett lámpa ne feltétlenül egy túldíszített darab legyen. Lehetőség szerint könnyen takarítható legyen, ami a víz és a zsír jelenléte miatt igen jelentős szempont, ezenfelül természetesen az is elengedhetetlen, hogy megfelelő fényt biztosítson. A fal mentén végig húzódó konyhapult talán a legfontosabb ebben a helyiségben. Itt két alternatíva közül választhatsz. Az egyik kategória a mára már jól bevált LED szalagoké, a másik a pultmegvilágító lámpáké. Mindegyik vonalszerűen világít, így közvetlen a munkaterületet fogják megvilágítani. Ha már a konyhai világításról van szó, nem hagyhatjuk ki a konyhaszigetet. Amennyiben Neked is tervben van, számolj ennek a világításával is. Függ a méretétől, de általában kialakítása révén, akár oda is lehet ülni, vagy további konyhai műveleteket lehet végrehajtani, amihez szintén szükséged lesz megfelelő világításra. Több módja is létezik, de az egyik legesztétikusabb megoldás egy függesztett lámpa a munkalap felett. Ezekből a Lumeneten a többágú klasszikustól a vintage stíluson keresztül, egészen a minimalista LED lámpát bezáróan igazán színes választékból találhatod meg az otthonodhoz legjobban illeszkedőt. A legfontosabb, hogy a munkapult síkjával párhuzamosan és annak középpontja felett legyen felszerelve, és a magassága úgy legyen beállítva, hogy a legmagasabb személy se érintse meg a fejével a lámpát.

 

 

Így lesz jó világításod az étkezőben

Az amerikai konyhás lakások és házak elterjedésével rengeteg otthonban található meg egy légtérben az étkező, a nappali és a konyha. Az étkezők esetében a legfontosabb az asztal feletti világítás, amelynek létfontosságú szerepe van nemcsak a funkcionalitás, hanem a dekoráció szempontjából is. Az asztal fölé tervezett világításnak elsődlegesen biztosítania kell a megfelelő látási viszonyokat. A lámpatest, amely ezt a funkciót betölti, nem szabad, hogy vakítóan erős vagy éles fényt sugározzon, inkább homogén és nem közvetlenül a szembe irányuló szórt fényt kell biztosítania. Azt javasoljuk, hogy elsősorban meleg- vagy semleges fehér fényű lámpát vásárolj, hiszen az étkezőben nincs szükség energizáló hidegfehér fényre. Ha esetleg másra is használnád az étkezőben található asztalt, például munkához vagy kikapcsolódáshoz, úgy a legjobb, ha változtatható színhőmérsékletű világítást választasz. Így a fali kapcsolóval vagy egy távirányító segítségével szabályozhatod lámpád fényét. Fontos szabály, hogy az asztal formájához illeszkedő lámpatestet válassz. Ez kiemeli az asztalt és harmonikussá teszi a helyiséget, különösen egy egylégterű konyha és nappali esetében. Kerek étkezőasztal esetén ajánlott köralakú függesztőlámpát vagy csillárt választani, míg téglalap alakú és hosszú asztalnál egyvonalban elhelyezkedő függesztéket javaslunk.  Ha az eleganciát részesíted előnyben, vásárolhatsz magas minőségű kristály függesztéket, ami biztosan luxus hangulatot varázsol az étkeződbe. Extrémebb, de egyedi megoldásként dönthetsz egy egyszerű LOFT stílusú lámpa mellett is. Mindenekelőtt kerüljük a mennyezeti lámpákat, mivel ezek elvesztik a dekoratív funkciójukat, és a távolság miatt nem biztosítanak optimális fényáramot az étkezéshez vagy más tevékenységekhez. Érdemes arra figyelni, hogy az asztalhoz semmiképp ne kerüljön túl közel a lámpatest – ha ugyanis alacsonyan van, akkor beüthetjük a fejünket, valamint vakíthat is, ha a perifériás látásunkba esik a fénye. A leírtak miatt javasolt a földtől mért, 1,8-2m magasságba helyezett függesztett lámpatest, amelynek fénye csakis az asztalra összpontosul.

 

 

Frissítő fények a fürdőszobában

Ugyanígy érdemes nagy hangsúlyt fektetni a fürdőszobai világításra. Vitathatatlan, hogy egy fürdőszobai lámpa kiválasztásánál az egyik leglényegesebb szempont a víz és a pára ellen való védettség, mivel a fürdőszobában gyakorlatilag állandóan számolhatunk a nedvességgel. A helyiségben a minimum IP-védettség mind dugaljak mind pedig lámpatestek szempontjából az IP44, de zuhanyfülke fölé csak IP65 vagy attól nagyobb védettséggel rendelkező lámpatest kerüljön. Fővilágítás szempontjából leginkább egy mennyezeti lámpát ajánlunk – ezt kiegészítheted tükörvilágítással és dekorációs fényekkel is. A tükörvilágító kiemelkedő fontossággal bír, hiszen a reggeli készülődéskor, vagy éppen az esti lefekvés előtt mindig használjuk ezt a speciális világítást. Dekorvilágításként használhatsz LED szalagot is, például süllyesztett polc megvilágítására, így igencsak különleges fényjátékot alakíthatsz ki a fürdőszobádban is. 

 
Könnyebb a munka a megfelelő dolgozószobai világítással

Napjainkban minden korábbinál többen dolgoznak Home Office-ban, ez pedig azt jelenti, hogy egyre fontosabbá válik, hogy otthonról is hatékonyan legyen a munkavégzés. Ehhez célszerű úgy kialakítani a dolgozószobát, hogy onnan megfelelő életminőségben végezhessük el a napi teendőinket.  A túl gyenge vagy vibráló fény károsíthatja a szemedet és csökkentheti a teljesítőképességedet. Ráadásul manapság igen sokan rendszeresen videóhívásokban vesznek részt, a megfelelően beállított, nem túl erős fény pedig segít abban, hogy jól látható legyél a hívásban résztvevő többi fél számára. A helyi megvilágításhoz használj indirekt vagy szórt fényt, hogy ne legyen árnyék a munkafelületen. Abban az esetben, ha szobád kizárólag munkára használod, a hidegfehér színhőmérsékletet részesítsd előnyben, hiszen ez az a fény, amely friss érzetet okoz és sokkal hatékonyabban leszel képes a munkádra koncentrálni. Ha a dolgozószoba multifunkciós és másra is használod, célszerű változtatható színhőmérsékletű lámpát vásárolnod, hiszen így mindig a felhasználáshoz igazíthatod világításod. Az asztali lámpák hosszú karjukkal és nagy felületet bevilágító képességükkel segítenek a homogén fény elérésében. Mennyezeti lámpáink között pedig garantáltan elérhető olyan típus, amely mind funkcióiban és fényáramában is megfelel az igényeidnek.  Fontos, hogy a lámpatestek ne vibráljanak – kínálatunkban szembarát fénnyel világító LED lámpákat találsz.

  

Válassz gyermekednek minőségi lámpát!


A gyermekszoba világításának kiválasztása számos tényezőtől függ, hiszen gyermekünk életkora és neme is meghatározza, hogy milyen stílusú lámpákat választunk a szobájába. A legkisebbeknek egyszerűbb formavilágú lámpákat ajánlunk, számukra ideálisak a felhős, virág vagy repülő formájúak. Nagyobb gyermekeknek a képregényhősöket és mesefigurákat ábrázoló lámpák lehetnek vonzóak. A színhőmérsékletnek nyugodt és barátságos hangulatot kell teremtenie, ezért a meleg fehér színt érdemes előnyben részesíteni. A gyerekszoba világítása fontos minden életkorban, mert befolyásolja a látás kialakulását és megtartását. Újszülött vagy kisbaba korban ajánlott a csekély, de jótékony hatású sólámpa használata. Nagyobb korban figyelni kell arra, hogy a lámpatestek biztonságosak legyenek, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket. Az idősebb gyermeknél gyakran változik az érdeklődési kör, ezért a lámpatesteket az aktuális orientációhoz kell igazítani. Különböző típusú lámpatestek közül választhatunk, mint például mennyezeti lámpák, asztali lámpák, éjjeli fények és akkumulátoros elemlámpák. A falakon színes vagy mintás dekorációk is lehetnek, ezért érdemes a lámpatesteket is ezekhez igazítani, hogy kellemes és vidám hangulatot teremtsenek. Arra is van megoldás, ha nem kifejezetten gyerekszobai lámpában gondolkodsz: ebben az esetben okoslámpákat ajánlunk számodra. Mivel ezek okostelefonod segítségével egyszerűen szabályozhatók, így pontosan gyermekeid igényeihez igazíthatod fényüket. Egy kamaszkorú gyerek ráadásul kifejezetten élvezi, ha maga állíthatja otthoni világítását.

 
Erre figyelj, a garázs vagy pince világítás kialakításakor

Akár garázsodba vagy pincédbe keresel lámpát, az egyik legfontosabb, hogy olyan lámpatesteket válassz, amelyek por és nedvesség ellen védettek, illetve könnyen tisztíthatók. A garázs téglalap alakú mivoltának köszönhetően inkább hosszú lámpatesteket vásárolj. Erre a célra az egyik legalkalmasabb megoldás, a por és páramentes lámpatest. Amennyiben ezt túl iparinak gondolod, úgynevezett lencseburás lámpatesteket is használhatsz, viszont ezesetben a központi síkon alkalmazz több darabot is. A világítást érdemes automatizált kapuhoz is csatlakoztatni, és időrelével kombinálni a működését. Nagyon fontos, hogy garázsodban sohasem érd be egyetlen lámpával. Hagyományos ajtó mellett sem javasoljuk, de főleg akkor okozhat igazán gondot, ha automatizáld kapud van. Ilyenkor ugyanis az ajtó a mennyezethez kúszik fel, a motor pedig egy kisebb garázs esetében pont középre van szerelve, ez pedig könnyen árnyékolhatja világításod. Ezen kívül a garázsajtó felhúzó szerkezete még számos darabból áll, ami ugyanúgy beárnyékolja a területet, ezzel csökkentve világításod hatásfokát.  Arra is figyelni kell, hogy a lámpát nem ajánlott közvetlenül az autó feletti területre szerelni, mivel a bent parkoló gépjármű árnyékolja a lámpa fényét. Nem szabad megfeledkezni a kültéri világításról sem! Garázsod bejáratához LED reflektort ajánlunk – figyelj arra, hogy ne vakítsa a közlekedőket! Érdemes, mozgásérzékelővel felszerelt reflektort választani, hogy csak szükség esetén kapcsolódjon be. A kültéri garázs megvilágításához talajba süllyesztett útvonal megvilágító lámpatesteket lehet telepíteni. Ezek funkciója a hely meghatározása, nem a nagy fényáram biztosítása. Ügyelni kell arra, hogy a választott lámpatestek bírják az autó súlyát. A műhelyed kialakításakor is hasonló szempontokat kell figyelembe venned, mint a garázsodnál. Fontos, hogy alkalmazz helyi megvilágítást a munkaasztalnál, illetve érdemes a polcokhoz is lámpákat tenni a könnyebb használat érdekében. A színhőmérséklet tekintetében hidegfehér vagy semleges fehér színt érdemes választani.

 

Kérd a legjobb ajánlatokat e-mailben
és megajándékozunk egy kuponcsomaggal!

Megnézem a terméket