Belépés
Termékek
Kedvezmények LumenExpressz Márkák Árajánlat Help B2B Ismerj meg minket! Kupon Általános szerződési feltételek Adatkezelési tájékoztató Pályázat Regisztráció
Belépés
Szűrés
Kedvencek
Termék kategóriák
Megbízható magyar vállalkozás 2011. óta
Megbízható magyar vállalkozás 2011. óta

Mennyezeti lámpa


Hogyan válassz mennyezeti lámpát?

Nem tudod, hogyan válassz otthonodba tökéletes mennyezeti lámpát? Neked mi fontos? Legyen távirányítós, vagy okos, esetleg a legszebb megjelenés a leglényegesebb? Óriási mennyezeti lámpa kínálatunkat szakmai szempontok szerint bontottuk szét, melyeket az alábbi alkategóriákra kattintva érhetsz el. Nem tudod, hogyan dönts? Kattints az „Olvass tovább” gombra és olvasd el szakmai cikkünket, mely megkönnyíti döntésedet!

Szűrd le a kategóriákat az alábbi kulcsszavakra kattintva!
Akciós
Cserélhető fényforrással
Csillár
Design
Fényerőszabályzóval szabályozható
Fürdőszobai
Kapcsolóval szabályozható
Kültéri
LED
Mozgásérzékelős
Párás helységbe
Smart
Spot
Szabályozható
Távirányítós
Telefonról vezérelhető
Ventillátoros
Szűrés törlése

Ebben a cikkben, többek között…


(a címekre kattintva közvetlenül a cikk tartalmára kattinthatsz)


Hogyan válassz mennyezeti lámpát otthonodba?

LED mennyezeti lámpa, avagy a mennyezeti lámpák forradalma

Honnan tudom, hogy erős fényű mennyezeti lámpám lesz?

Az általunk leginkább ajánlott mennyezeti lámpák

LED mennyezeti lámpák

Szabályozható mennyezeti lámpák

Okos mennyezeti lámpák

Design mennyezeti lámpák

Mozgásérzékelős mennyezeti lámpák

Mennyezeti spot lámpák

Ventilátoros mennyezeti lámpák

Csillárok

Fürdőszobai mennyezeti lámpák

Kültéri mennyezeti lámpákHogyan válassz mennyezeti lámpát otthonodba?


Otthonunk megfelelően kialakított világítása segít az ideális komfortérzet elérésében. A mennyezetre szerelhető lámpák a helység fő világítására szolgálnak. Kiválasztáskor a design mellett a lámpa kialakítása fontos kritérium. Amennyiben homogén, egyenletes megvilágítást szeretnénk létrehozni, úgy opál, matt felületű lámpatestet válasszunk, ha pedig ki szeretnénk emelni a helység egyes részeit (pult, étkezőasztal, szobasarok…), ebben az esetben irányított fényű, spot jellegű lámpatest az ideális választás.


A lámpákban a fényforrások lehetnek az elterjedt foglalatokba (E27, E14, G9, GU10…) tetszőlegesen cserélhető csereszabatos típusok vagy gyárilag beépített hosszú élettartamú LED modulok. A korszerű LED fényforrások már egyre inkább elterjedtek és kompromisszumok nélkül kiváltják a hagyományos fényforrásokat. Akár tized annyi villamos energia felhasználásával, széleskörű színhőmérséklet választékban, kiváló fényminőséggel (CRI Ra 80-95) és hosszú 10-50000 óra élettartammal szolgálnak.


A lámpába kerülő fényforrás kiválasztásakor vegyük figyelembe a foglalat típusát, a foglalat lámpába való elhelyezkedését, a fényforrás jellegét és sugárzási szögét (pl. mennyire körkörös a fénykibocsájtás). A LED modullal szerelt lámpatest előnye, hogy a gyártó mérnökei úgy tervezik meg alapvetően a terméket, hogy az világítástechnikai szempontból és a felhasználó számára megfelelő, optimális fényt biztosítson. A modulok alapvetően nem cserélhetők, azonban a hosszú élettartamuk miatt nem kell aggódni a korai meghibástól, hiszen az átlag napi 2,7 óra otthoni használat mellett egy 20-40 000 üzemórával rendelkező LED lámpatest akár 20-40 évig is ellátja feladatát.

Napjainkban megjelentek a vezeték nélküli WiFi vagy Bluetooth adatátviteli technológiájú Smart világítás rendszerek (elterjedtebb nevén Okos világítás), amely eszközök segítségével, mobiltelefonunkkal letölthető alkalmazáson keresztül kedvünk szerint vezérelhetjük otthoni világításunkat. Helységre, eseményre, személyre szabható világítás jeleneteket hozhatunk létre, színes világot vagy a fehér különböző árnyalataival játszva hangulatos fényt vihet életébe.LED mennyezeti lámpa, avagy a mennyezeti lámpák forradalma
 
Az elmúlt évtizedben a műszaki termékek rendkívüli fejlődésen mentek keresztül. Nem is volt olyan rég, amikor a nagyképernyős színes televíziók a szobák sarkát masszívan elfoglalták, ma pedig el sem tudjuk képzelni, hogy a televízió ne legyen falra akasztható. Nincs ez másképp a világítástechnikában sem: egy évtizeddel ezelőtt a nappalik világítását E27 (vastag menet) foglalatos egyhangú mennyezeti lámpák – közismert nevükön: UFO lámpák -, illetve E14, vagy E27 menetes egyszerűbb csillárok biztosították, ezzel szemben ma egy világítástechnikai szaküzletben, vagy webáruházban alig találunk nem beépített LED-es lámpatestet. Ez a tény alapvetően megijeszti a klasszikus termékekhez szokott vásárlót, hiszen elvészni látszik a cserélhetőség nyújtotta biztonság. De jogos-e ez a félelem? Olvas el Magyarország legnagyobb világítástechnikai e-kereskedője, a Lumenet szakmai szakmai javaslatait:


 
 
Nem kell félned a LED-es lámpáktól, ha jól választasz

A félelem oka, a LED technológiáról sok téves elképzelés kering, illetve az elmúlt évtizedben számos kalandor jóvoltából kerültek üzletek polcaira olyan LED termékek, melyeknek műszaki tartamukat tekintve esélyük sem volt, hogy beváltsák a hozzá fűzött reményeket. Természetesen e termékek között is vannak jó minőségűek, de ha a vásárló biztosra akar menni, érdemes sok évtizedes szakmai tapasztalattal bíró világítástechnikai gyártók (Tungsram, Philips, Osram, Ledvance, Müller Licht, Eglo, stb.) termékeit választania.
 


Megbízhatóak a LED mennyezeti lámpatestek?

A LED technológia az elmúlt években nagy fejlődésen ment keresztül, a nagy gyártók rengeteget fejlesztettek ahhoz, hogy a LED chipek hatékonysága magas, színvisszaadása tökéletes, élettartam görbéje stabil legyen. Ahhoz, hogy megértsük miért terjedt el a mennyezeti lámpákban a beépített LED használata, egy kicsit a technológiát kell megismernünk:
 

Mennyezeti lámpákban használatos LED chip


Az utóbbi évek egyik legkiforrottabb, legelterjedtebb LED típus az SMD LED-ek (Surface Mound Device), más néven a felületre szerelt diódák csoportja. A felülszerelt technológiából adódóan méretük nagyon kicsi, akár pusztán néhány milliméteresek, szilikon lencséjüknek köszönhetően pedig igen széles körben tudnak sugározni. Az SMD LED alsó részében található az anód, katód és a LED chip. A még hatékonyabb működés érdekében az apró chip alsó részén egy úgynevezett fenéktükör található, mely még inkább a legáltalánosabb 120 fokos világítási szög felé tereli a keletkezett fényt. Ezen technológiai sajátosság hátrány egy normál foglalatos (E27) LED fényforrás megtervezésénél, hiszen 120 fokos sugárzási szögű LED ügyes lámpán belüli lehelyezésével, további veszteséget okozó opál burával kell elérni a kész fényforrás elvárt 180-270 fokos sugárzási szögét. Ezért is terjed hagyományos fényforrásformáknál inkább a filament LED technológia. Viszont a fent említett sajátosság pontosan azt tudja nyújtani mennyezeti lámpák esetében, amire szakmailag leginkább szükség van:


- minél nagyobb felületen elteríthető egyenletes fényeloszlás, hogy a lámpatest ne káprázzon

- a mennyezeti lámpáknál szakmailag ideális sugárzási szög

- a nagy rendelkezésre álló felület kiválóan elvezeti a LED minimális hőtermelését

- könnyen kivitelezhető akár több világítási kör is egy lámpán belül, így egy távirányítóval ugyanazon lámpa meleg, hideg vagy akár RGB* színben is tud világítani
 
*RGB: A világítástechnikában használt RGB LED chip önmagában három alapszín leadására képes: a piros (angolul red), a zöld (angolul green), és a kék (angolul blue). Az angol színek kezdőbetűi adja az RGB elnevezést. A beépített LED chipek a gyakorlatban a lámpatesthez adott távirányítóval szabályozva a három színből állítanak elő szinte végtelen színkombinációt.


RGB színek


Ezen lehetőségek olyan szabadságot adtak a tervezők kezébe, mellyel a vásárlói esztétikai, fényárambeli, funkcióbeli igényeit még jobban ki tudták szolgálni.
 
 


Jó, de mi lesz, ha tönkremegy? Cserélhetem az egész lámpát?

A legfontosabb, hogy a fentiek miatt erre minimális esély van egy minőségi gyártó esetében. A mai LED élettartalmak (15-40 000 üzemóra) és a pici LED chipek tökéletes hőelvezetése miatt, napi 3 óra átlagos használat mellett egy LED-es mennyezeti lámpa 15 – 40 évig biztos pontja lesz nappalinknak és a szó ismert értelmében még akkor sem „ég ki”. A LED ugyanis nem ég ki, mint a hagyományos izzó, hanem fokozatosan veszít fényáramukból. A komoly, megbízható LED gyártók az IES LM80-as szabványnak megfelelő eljárással élettartamnak azt az időt tekintik, amikor a vizsgált LED populáció adott hányadát tekintve a fényáram a kezdeti érték 70%-ára csökken. Természetesen a LED fényforrás még ezután is „üzemképes” lesz, de semmiképp sem tekinthető gazdaságosnak jövőbeni üzemeltetése. Az ismeretlen gyártók ezt a technológiai sajátosságot jellemzően „elfelejtik” megemlíteni, ezért találkozhatunk néhol a legnagyobb gyártók által technológiailag megközelíthetetlen – akár több százezer órás névleges élettartammal. Tehát például egy Ledvance Orbis Sparkle 38W távirányítós mennyezeti lámpát szakmai szempontból 40 év múlva javasolt leszerelni és kicserélni. Beláthatjuk, hogy ennyi idő alatt olyan sokat fog változni otthonunk, hogy ekkora egyébként is lecserélődne a lámpatest is. Ha pedig idejekorán valamilyen működési hiba lépne fel a lámpatestnél, a fenti példában is említett LED mennyezeti lámpatestnél és a legtöbb komoly gyártónál 5 év teljeskörű garancia ad nekünk biztonságot a hosszú távú befektetésre.
  
De nem zavaró a fénye és mi az a színvisszaadás?

Nem, hiszen a minőségi LED chipek színvisszaadása kiváló, így otthonunkat a természeteshez hasonló fényben fogjuk látni. Hogy jobban értsük mit is jelent ez, muszáj picit belemennünk a színvisszaadás fogalmába:
A színvisszaadás fényforrás azon képességét méri, hogy különféle tárgyakat megvilágítva vele, mennyire képes azok színét visszaadni, illetve az általa megvilágított felület színe mennyire tér el a felület természetes napfény mellett érzékelhető színeitől. A fényforrás színvisszaadási indexe, CRI (Color Rendering Index) jelölése vagy Ra egysége, tökéletes színvisszaadás esetén Ra=100.  A minőségi LED fényforrás színvisszaadása több mint 80, így a napfényhez hasonló, valósághű és természetes színvisszaadást nyújt.
 
 

Valóban sok villamos energia takarítható meg?

Almát az almával hasonlítva igen. Nyilván egy hagyományos lámpatest LED lámpatestre való cseréje nem fog jelentősen változtatni havi villanyszámlánkon, mert annak csak egy része a világítási költség. Azonban, ha csak egy nappali átlagos világítás (példánkban 4 darab 60 Wattos hagyományos fényforrás napi 3 órás üzemeltetése összehasonlítva egy hasonló fényáramot biztosító 38 Wattos Ledvance Orbis Sparkle távirányítós mennyezeti lámpával) fogyasztását hasonlítjuk össze, havi ~18 Kilowatt áram megtakarítható. Azaz éves szinten akár 218 Kilowatt megtakarítást is jelenthez egy lámpatest cseréje.

Dimmelhető a LED-es mennyezeti lámpa?

A lakossági kínálatokban szereplő LED-es mennyezeti lámpákat három csoportra oszthatjuk:


1. Normál LED-es mennyezeti lámpák szabályzási (dimmelési) lehetőség nélkül
 

A fényerőszabályzás úgy érhető el, hogy a normál kapcsolóval történő felkapcsolás után egy rövid le és újbóli felkapcsolással ismét fel kell kapcsolni a mennyezeti lámpát, mely ekkor már egy leszabályozott állapotban kapcsol fel. Ezt a módszert a gyártók Step DIM technológiának nevezik, jellemzően három lépésben szabályozható a fényáram és sok esetben a lámpa ekkor a színhőmérsékletét is csökkenti. Ezen szabályzási módnak másik válfaja amikor nem a fényáramot csökkentjük rövid idejű ki-bekapcsolással, hanem a színhőmérsékletet lehet módosítani jellemzően az otthonokban javasolt 2700 Kelvines meleg és a munkavégzéshez javasolt 4000 Kelvines hideg fény között.

Minden igény egyben, átalakítás nélkül: a meglvő fali kapcsoló továbbra is fel-le kapcsolja a lámpát. A mellékelt távirányítóval pedig szabályozható a fényáram, RGB típusok esetében kapcsolható bármilyen szín és változtatható a színhőmérséklet hideg és melegfehér között.
 


4. Meglévő fali szabályzóval dimmelhető LED mennyezeti lámpa

Betervezése szakembert igényel, hiszen a LED chipek szabályzása kicsit más elven és nem a hagyományos izzókhoz használt fázishasításos elven működik. Erre az igényre találták ki egyébként a nagy gyártók a szabályozható retrofit (csereszabatos) E27, E14 és GU 10 LED fényforrásokat, melyekbe már olyan különleges technológiákat is belefejlesztettek, mint a Philips esetében a WarmGlow ( korábbi nevén Dimtone), mely a meglévő dimmerrel szabályozva nemcsak a fényáramát változtatja, hanem a színhőmérsékletét is, így gyakorlatilag „ugyanúgy viselkedik” mint a hagyományos izzó, azaz leszabályzáskor gyönyörűen besárgul a LED fényforrás.
 
 

Akkor most milyen mennyezeti lámpát vegyek?

Szakmai szempontból a legideálisabb választás egy nappali alapvilágítására a távirányítós LEDes mennyezeti lámpák alkalmazása, melyek lámpatestben biztosítanak igénynek megfelelően hideg, vagy meleg színhőmérsékletet, fényáram szabályzást és akár egyéb funkciókat is, mint például az elalvás időzítő, mely egy gyerekszobában hasznos kiegészítő funkció lehet.
Ugyanis szakmai szempontból más színhőmérséklet alkalmazása javasolt TV nézéshez, általános tevékenységhez (2700 Kelvin, melegfehér), vagy munkavégzéshez, olvasáshoz (4000 Kelvin hidegfehér). A távirányítós mennyezeti LED lámpák jóvoltából azonban nem kell kompromisszumot kötni: mellékelt távirányító segítségével jellemzően 2800 és 6000 kelvin közötti tartományban szabadon állítható az aktuális igényhez legmegfelelőbb színhőmérséklet.
 


Akkor át kell szerelnem valamit?

Nem. Ezeket a mennyezeti lámpatesteket pont úgy találták ki, hogy ne kelljen a meglévő villamos hálózaton átalakítást végezni, mégis teljes funkcionalitást nyújtson a lámpatest. A meglévő kapcsolóval továbbra is ki és bekapcsolható a mennyezeti lámpa, ekkor típustól függően melegfehér teljes fényára, vagy az utoljára kapcsolt és állított fényáram kapcsol be. A távirányítóval pedig elérhetők a további funkciók. Honnan tudom, hogy erős fényű mennyezeti lámpám lesz?

Ahhoz, hogy egy nappaliban önmagában erőteljes fényt kapunk-e egy mennyezeti lámpától alapvetően függ a falak, a padló színétől, ezért egzakt módon nehéz megmondani, mekkora lámpát kell betervezni. Erre a célra ipari környezetben világítástervező (például: Dialux) programok segítségét szokták hívni a mérnökök, de egy egyszerű ökölszabállyal Te is jól felmérheted szobád fényigényét. A lámpatest fényárama tehát önmagában egy részinformáció, de amennyiben átlagos és nem túl sötétek a falak vannak a szobádban, számolj úgy, hogy a helység területét (például 16 m2) beszorzod 200 Lumennel. Így könnyen kiszámolható, hogy egy ekkora szobába 3200 Lumen fényáram ad tökéletes fényt. Azért azt vedd figyelembe, hogy ez esetben mindenképp célszerű távirányítós lámpát venned, mert vacsoránál, vagy TV nézésnél kényelmetlen lesz ekkora fény. Érdemes mindenképp nappali szobádba több fénypontot létrehoznod, hiszen tevékenységedhez ez igazodik leginkább. Egy sarokban kucorgós olvasáshoz nem életszerű fényárban úszni, hogy lásd a könyvet, ehhez legjobb egy sarokban elhelyezett állólámpa. Az étkezőrész felé, ha van lehetőség rakj be egy függesztett lámpát, mely az asztalt világítja meg, így tökéletes hangulat teremthető. TV nézéshez legideálisabb egy jól elrejtett indirekt világítás, mely kellemes háttérfényt biztosít. A minőségi fényélményhez tehát elengedhetetlen, hogy ne egy fénypont legyen nappalinkban, hanem több, mely aktuális tevekénységünkhöz igazodik.

Segítünk eligazodni a mennyezeti lámpák világában!
 
A Lumenet kínálatában folyamatosan megújuló sok-sok ezer mennyezeti lámpa közül választhatsz, ezért az átláthatóság érdekében alkategóriákra bontottuk kínálatunkat a jellemző vásárlói igények és a szakmai szempontok szerint:


Ki ne keresné a jó árakat? Nálunk sokkal többet találsz, mint gondolnád, ezért akciós mennyezeti lámpa kategóriánkat is további alkategóriákra bontottuk az alábbiak szerint: TOP áras mennyezeti LED lámpa, TOP áras mennyezeti lámpa cserélhető fényforrással, TOP áras távirányítós mennyezeti lámpa, TOP áras fürdőszobai mennyezeti lámpa, TOP áras mennyezeti spot lámpa és TOP áras csillár. Ide érdemes rendszeresen visszanézned, mert akciós oldalunk tartalmát naponta frissítjük.
 
 
Ezek azok a mennyezeti lámpánk, melyeket évtizedes szakmai tapasztalatunk alapján elsőként ajánlunk boltunkban és telefonos ügyfélszolgálatunkon is, ha vásárló esetleg elvész óriási lámpakínálatunkban. A legkedveltebb, legmodernebb, de szakmai szempontból legjobb ár/érték arányú mennyezeti lámpákat találod ebben a szűkített kategóriában. 
 
Nem kell félned, nem fog kiégni és nem kell cserélned! A Lumenet kínálatában kizárólag ismert gyártók, megbízható LED mennyezeti lámpáit találod, melyek várható élettartama 15-40 000 üzemóra, ami napi 3 órás használat mellett akár 15-40 év megbízható működést jelent. A LED technológia szárnyakat adott a lámpatervezőknek, hiszen a kicsi világító diódák bármilyen exkluzív lámpaformában meg tudnak jelenni, így Neked nincs más dolgot, mint ízlésednek megfelelő kinézet alapján választani. 
 

Ha ragaszkodsz a klasszikushoz, ez a Te kategóriád! A cserélhető fényforrásos mennyezeti lámpák várhatóan örökre velünk maradnak, hiszen számos formában kiválóan teljesítenek és a megfelelő fényforrás kiválasztásával igényedhez szabható a fényáram, a színhőmérséklet, szabályozható fényforrás választása esetén pedig e vezérlés is. Amennyiben cserélhető fényforrásos lámpát vásárolsz, ne felejts el vásárolni a hozzá való LED fényforrást, mert a lámpatestek ezt jellemzően nem tartalmazzák. Azt, hogy a konkrét termék tartalmaz-e mellékelt fényforrást a termékoldalon a műszaki adatokra gördítve a „Fényforrást tartalmazza?” paraméternél láthatod.
  
A technológia itt kezdődik! Az elmúlt években rohamos fejlődésének köszönhetően ma a legkedveltebb mennyezeti lámpák a minden esetben LED-es és valamilyen szabályzási funkcióval rendelkező lámpák, melyek 3 csoportra bonthatók:


- Távirányítóval szabályozható mennyezeti lámpák, melyek a lámpán kívül tartalmaznak egy távirányítót is. E segítségével jellemzően szabályozható a színhőmérséklet, a fényáram, esetleg elalvás időzítő állítható be, de több típus szabályozható például RGB színben is. Mindegyik távirányítós típus közös jellemzője, hogy továbbra is használható a lámpatest a meglévő fali kapcsolóval, ekkor típustól függően a korábban beállított vagy az alap 2700 Kelvines színhőmérséklettel és 100% fényárammal kapcsol ki be a lámpa. A plusz funkciók pedig a táviránytóval érhetők el.


- Normál kapcsolóval szabályozható mennyezeti lámpák. Ha nem szereted a távirányítókat, de szeretnél mennyezeti lámpádnál plusz funkciót, ez a te kategóriád. A LED technológia fejlődésével már a legtöbb nagy világítástechnikai gyártó kínálatában megjelentek az olyan egyszerű szabályzású lámpatestek melyek a normál kapcsoló egyszeri felkapcsolásával az alap színhőmérsékletre és 100% fényáramra kapcsolják a lámpát, a kapcsoló rövid idejű le és újbóli felkapcsolásával viszont leszabályozzák a fényáramot típustól függően például 40%-ra. Az ilyen fényáram szabályozott lámpák álltalában három lépésben szabályozhatók, tehát újbóli rövid fel és lekapcsolás után ismét csökken a fényáram például 10%-ra, majd újbóli ki és bekapcsoláskor az eredeti 100%-ra. A kapcsolóval szabályozható mennyezeti lámpák másik válfaja, amikor a rövid ki és bekapcsolások nem a fényáramot, hanem a színhőmérsékletet szabályozzák kettő – három lépésben. Utóbb esetében a jellemzően kapcsolható színhőmérsékletek: 2700 Kelvin azaz melegfehér, 4000 Kelvin semleges-hideg fehér, 6500 Kelvin nagyon hideg kékes fehér.- A fényerőszabályzóval szabályozható mennyezeti lámpák egy szűkebb szegmens mert az adott mennyezeti lámpa és meglévő, vagy vásárolni terezett fali fényerőszabályzó kompatibilitás gyártónkét, termékenként más és más. Az esetek nagy többségében nincs kompatibilitási probléma a nagy gyártók lámpái és a szintén nagy gyártok fényerőszabályzói között, de ritka kellemetlen és nehezen kezelhető, ha utólag derül ki, hogy a kiválasztott kapcsolócsalád dimmerre villogtatja a kiválasztott lámpát. Amennyiben ilyen lámpát tervezel felszerelni, kérd előtte szakember segítségét és még beépítés előtt teszteld a lámpát a kiválasztott dimmerrel.
 A mennyezeti világítás csúcsa, mely sajnos árban is visszaköszön. Aki viszont egyszer felfedezi ezt a világot, az rabja lesz, hiszen elképesztő technológia lehetőségeket nyújt. Itt nem csak arról van szó, hogy a telefonodról is vezérelheted mennyezeti lámpádat, hanem agyártók applikációi elképesztő mélységű funkciólehetőséget kínálnak. Könnyedén rendezheted lámpáidat csoportba, melyeket egyszerre kapcsolhatsz, vagy olyan összefüggéseket állíthatsz be például, hogy azon gyártó mozgásérzékelője melyik lámpát kapcsolja, vagy akár azt, hogy a telefonodra jövő üzenet esetében villanjon fel egy lámpa, de bizonyos smart világítás gyártóknál akár azt is beállíthatod, ha a kedvenc focicsapatod nyer, akkor a ház összes smart lámpája valamilyen színben világítson. Persze ennél jóval hasznosabb funkciók is elérhetők némely gyártónál, mint például, hogy a lámpák színhőmérsékletét az adott tevékenységhez, vagy éppen automatikusan a napszakhoz igazítsa, így este, amikor meghitt nyugalomra van szükséged, akkor kellemes melegfehéren világít a ház minden lámpája bekapcsoláskor, amikor pedig napközben dolgozol a nappalidban, akkor a koncentrációhoz ideális hidegfehér színben. Az okos világítás nyújtotta pluszok tehát olyanok, mint az automata váltó: ha egyszer kipróbáltad, nem akarsz majd visszatérni a hagyományoshoz.Szerintünk ez a mennyezeti világítás jövője. Túl azon, hogy ezen lámpák nagy többsége táirányítós, mely számos előnyt rejt, a mennyezeti világításban a design lámpákkal egy új elképesztő szépségű forma jelent meg, mely arányaiban kevesebb fényt juttat magából lefelé, de erőteljes indirekt, oldalra világító mivoltával sosem látott mértékben világítja meg a jellemzően fehér mennyezetet, így mintegy kitágítja a teret és különleges szépségén túl egyenletes homogén megvilágítást biztosít.
 


 
 
A mozgásérzékelős mennyezeti lámpák használatát elsősorban olyan helységekben ajánljuk, ahol egyszerre viszonylag rövid idejű a tartózkodás és emiatt kényelmetlen és értelmetlen lenne a fali kapcsolók használata. Az ilyen mennyezeti lámpák mozgásérzékelői lehetnek passzív infra érzékelők, vagy úgynevezett radaros érzékelők. Mindkettőnek megvan az előnye és természetesen egy kicsi hátránya is, mellyel azért mennyezeti lámpás felhasználásnál együtt lehet élni.
 

A mozgásérzékelőként a köznyelvbe ívódott termékek, úgynevezett passzív infra érzékelők. Mit is jelent az, hogy passzív? Ez a szó ebben az esetben csak annyit jelez, hogy maga az érzékelő nem bocsát ki semmilyen jelet, csupán a környezet hőmérsékletét figyeli. Hőhullámokat minden hőforrás bocsát ki, tehát mi magunk is sugározunk valamilyen szinten egy megadott hullámhossz tartományban. Azaz a mennyezeti lámpát a figyelt terület hőmérsékletváltozása fogja bekapcsolni. És pont ez az elv okozhat ritkán alaptalan kapcsolás, hiszen, ha például a konyhában sütünk, a konyhából például az előszobába felszerelt mozgásérzékelős mennyezeti lámpa felé kiáramlik a meleg levegő, attól bizony felkapcsolhat a mennyezeti lámpa. Ez okozhat alaptalan kapcsolást, de egy-egy kapcsolás alatt elhasznált villamos energia a rövid időnek és a már a legtöbb mozgásérzékelős mennyezeti lámpánál jelenlévő LED technológiának köszönhetően szinte mérhetetlenül kicsit. Akkor érdemes kerülni a passzív infra érzékelős mennyezeti lámpák használatát, ha a lámpa érzékelője rá tud látni radiátorra, mert ez esetben ijesztő éjszakai élmény lehet egy folyosón felkapcsoló mennyezeti lámpa. A passzív infra mozgásérzékelővel szerelt mennyezeti lámpák kép alapján felismerhetők arról a technológiai sajátosságról, hogy az érzékelőnek mindig közvetlenül „ki kell látniuk” a lámpából, így a lámpa formáján mindig megjelenik egy szenzor lencse, ahogy az alábbi képen is látható. Kínálatunkban a Philips mozgásérzékelős mennyezeti lámpa típusok rendelkeznek passzív infra érzékelőkkel, melyek mozgás és fényérzékenysége, bekapcsolási ideje a lámpa búrája alatt állítható.

Infra mozgásérzékelős mennyezeti lámpa
 
Ezzel szemben a mikrohullámú mozgásérzékelők működésénél a Doppler effektust használják fel, ezért szokták Doppler-radar néven is emlegetni ezeket a típusokat. Ennek az a lényege, hogy az adott frekvencián kibocsátott hullám közeledő, illetve távolodó tárgyakról visszaverődve magasabb, illetve alacsonyabb frekvencián ér vissza a kibocsátó eszközhöz. Ez az érzékelési technológia már évtizedek óta bizonyítja életképességét a bevásárlóközpontok és benzinkutak bejárati ajtóinak működtetésekor. A mikrohullámú érzékelők nem érzékenyek a légörvényekre, tehát a hagyományos (PIR) mozgásérzékelőkkel ellentétben nem okozhat téves kapcsolást a például konyhából kiáramló meleg levegő. Megbízhatóan érzékelik viszont a nagyméretű testek által keltett frekvenciaváltozást. A hálózati feszültségre tervezett mikrohullámú mozgásérzékelők kompakt mérete (~4 x 4 x 9 cm) lehetővé teszi, hogy a lámpatesten belülre, manipulálástól és rongálástól védhető módon kerüljön elhelyezésre az eszköz. A mikrohullámú mozgásérzékelőkkel szerelt mennyezeti lámpák mozgás és fényérzékenysége, bekapcsolási ideje a lámpa búrája alatt lévő érzékelőn elhelyezett, úgynevezett „DIP” kapcsolókkal állítható. Az érzékelőn látható módon a jellemzően kilenc pici kapcsolóval fixen beállítható a bekacsolás ideje általában 1 perc és 15 perc között (típusfüggő), a fényérzékeség (tehát, hogyha például világos van külső benapozás által, mozgás esetén se kapcsoljon be a lámpa) és az érzékelés erőssége. Ennél a technológiánál viszont az utóbbi, azaz az érzékenység erősségére kell kicsit figyelnünk. Nagy érzékenyégre állítva ugyanis a mikrohullámú mozgásérzékelő képes átlátni üvegen, vagy akár falakon, tehát akár egy szomszédos helység fel közelében történő mozgásra is képes felkapcsolni. Ezért mikrohullámú mozgásérzékelők lakásban történő alkalmazásakor, így mikrohullámú mozgásérzékelővel szerelt beltéri mennyezeti lámpák beállításakor azt javasoljuk, hogy az érzékelőn a legkisebb érzékenységi fokozatot állítsd be először. Csak akkor állíts később az érzékelőn nagyobb érzékenységet, ha a legkisebb érzékenységi szint nem szolgálja ki a szükséges igényt, azaz nem „lát” oda a helységben, ahova kell. 


Radaros mennyezeti lámpa
 
Mint látható, mint két technológiának meg vannak az előnyei mozgásérzékelős mennyezeti lámpában történő alkalmazáskor, csak a választásnál figyelembe kell venni sajátosságukat. Egy passzív infra érzékelős mennyezeti lámpát ne válasszuk egy radiátoros helységbe, a mikrohullámú érzékelőset lehetőleg pedig ne válasszuk olyan helységbe, ahol a szomszédos helységek felé gipszkarton falak vannak és gyakori a fal közeli mozgás. Mindezen hátrányok, vagy inkább kiválasztáskor figyelembe veendő sajátosságokért cserébe viszont többé nem marad égve a lámpa, ha nem vagyunk ott és mindig fényárban léphetünk be a helységbe. A mozgásérzékelős mennyezeti lámpákat természetesen felszerelheted akkor is, ha már a helységben van kapcsoló, ez esetben a kapcsolót felkapcsolva kell hagyni, de még jobb, ha egy villanyszerelő kiiktatja a kapcsolót. 
  
Fény ott, ahol épp szükséged van rá: mennyezeti spotlámpáink mindent tökéletesen megvilágítanak. Attól függően, hogy épp étkezőbe, hálószobába vagy nappaliba keresel mennyezeti spotlámpát, számtalan stílusú és méretű típus közül választhatsz. A mennyezeti spot lámpák sajátossága az irányított fény, mellyel egy-egy területet kiválóan meg tudsz világítani. Éppen ezen ok viszont nem ajánljuk a mennyezeti spot lámpákat a helység fő világításárára, hiszen erre a célra egy minél nagyobb területet egyenletesen megvilágító lámpára van szükség. A mennyezeti spot lámpákat elsősorban egy helységen belüli terület – például étkező – kiemelő világítására javasoljuk. A spot lámpa kategóriát további 4 alkategóriára bontottuk, hogy minél gyorsabban megtaláld a számodra ideális lámpatestet: 
 
 
 
 
Illetve a kategórián belül találsz egy összesítő oldalt is, ahol a teljes spot lámpa kínálatunkból tudsz szín, anyag, vagy más jellemzők alapján szűrni.
 

Mennyezeti szpot lámpa
 
Ha a szó hallatán csak a húzókapcsolós, nagy lapáttal rendelkező ventilátoros mennyezeti lámpák jutnak eszedbe, érdemes szétnézned ezen az oldalon, hiszen a technológiai fejlődés itt sem állt meg. Ugyan még ma is a klasszikus lapátos ventilátoros lámpák találhatók meg legnagyobb számban kínálatunkban, de egyre több nagy világítástechnikai gyártó kínálatában jellennek meg az olyan mennyezeti ventilátoros lámpák, melyben a ventilátor a lámpatest belsejében kap helyet, melyet körülölel egy jellemzően változtatható színhőmérsékletű távirányítós LED mennyezeti lámpa. Ennek a konstrukciónak számos előnye van:


- egy távirányítóval nem csak a ventilátor, hanem a világítás is szabályozható

- kisebb, mennyezethez simuló méret

- estleges balesetveszély teles kiküszöbölése, hiszen a ventilátort esztétikus rács védi


Belső bentilátoros mennyezeti lámpa
Azonban a klasszikus nagy lapátos elvet kedvelőknek sem kell lemondania a technológia fejlődésről, hiszen több gyártó kínálatában megjelentek a rejtett lapátos mennyezeti ventilátoros lámpák, melyek lapátjai kikapcsolt állapotban a LED lámpa feletti részbe húzódnak vissza, elindításkor pedig kinyílnak a mennyezetthez közel. Akár hagyományos húzókapcsolós, akár modernebb távirányítós mennyezeti ventilátoros lámpát választasz, természetesen nincs szükség a meglévő hálózat átalakítására, a meglévő kapcsolóddal továbbra is kapcsolható a lámpa világítás funkciója, a ventilátor funkció pedig típustól függően a húzókapcsolóval, vagy távirányítóval érhető el. Egy dologra kell figyelned, a rögzítésre: amennyiben gipszkarton mennyezet van a helységbe, ne válasz lelógó, hagyományos lapátos ventilátoros lámpát, mert előbb – utóbb meg fogja adni magát a rögzítés! Ez esetben a belső ventilátor mennyezeti LED lámpát ajánljuk, mely több ponton rögzíthető a mennyezethez és nem fordulhat elő kilengés, mint a lelógó típusoknál.
Kínyúló ventilátoros mennyezeti lámpák
 
 

Az örök klasszikus, mely évszázadok óta képes megújulni, mely mindig pompában ragyogó épületek, szobák emlékét hozza el nekünk. A csillárok, díszes függesztések tágas életterek alapvilágítását biztosítják, mindamellett, hogy feltűnő dekorációs elemek is. Formájuk, funkcionalitásuk és fényeik domináns szerepet töltenek be mindennapjaidban. Természetesen a 17. század óta nagyon sokat változott a csillár szó jelentése és megjelenése, - mint minden- a dekoráció és a világítástechnika is követte az aktuális trendeket, irányzatokat. Monumentális tereket képesek megvilágítani, ugyanakkor a tervezőknek köszönhetően már kisebb lakásokban is alkalmazhatóak. Számos csillár lehetőséget kínál arra, hogy aktuális élettered belmagasságához beállítsd a függesztés helyes vagy kívánt hosszát. Stílusirányzatok további alkalmat adnak arra, hogy otthonod egyedi enteriőrjét személyiségedhez tudd igazítani. ez a világítástechnikai termékkör, melyen világítástechnikai szempontból nincs mit fejleszteni, egy csillár ma is úgy gyönyörű, ha E14, vagy E27 fényforrással van tervezve. Hogy leendő csillárod a legszebb fényében ragyogjon, minden esetben filament LED fényforrást javaslunk vásárolni hozzá az alábbi egyszerű elv figyelembevételével:- Amennyiben a csillárban a fényforrások szabadon vannak, tehát láthatóak, válassz opál burás LED fényforrást a káprázás elkerülése érdekében. Amennyiben a csillár vintage stílusú, akkor válassz sárgított burájú, azaz vintage stílusú LED fényforrást. Csillár vásárlása esetén érdemes átnézned LED fényforrás kínálatunkat alaposan, hiszen számos forma közül – akár szélfútta gyertya – választhatsz, mely kiemeli csillárod szépségét.


Csillár látható fényforrásos
 


- Amennyiben a csilláron belüli fényforrásokat bura takarja, válassz teljesen átlátszó burás filament LED fényforrásokat hozzájuk.
 

Búrás csillárok


Mindkét esetben érdemes megfontolnod a fényerőszabályzás kérdését, hiszen egy többágú csillár teljes fényében kiváló teljes világításhoz, de esti pihentető légkör létrehozásához sok. Amennyiben szabályozható LED fényforrásokat vásárolsz csillárodhoz, a meglévő fali kapcsolódat is cserélned kell olyan fényerőszabályzóra, mely képes LED-et szabályozni. Ezen típusok ma már minden fali kapcsolócsalád kínálatában megtalálhatók. Ha pedig a hagyományos izzók hangulatos fényét szeretnéd visszakapni fényerőszabályzáskor, válassz Philips Warmglow típusú LED fényforrásokat, melyek szabályzásukkor nem csak a fényáramot csökkentik, hanem színhőmérsékletet is, ezáltal pontosan ugyanúgy „viselkednek”, mint a hagyományos izzók szabályzáskor, csak sokkel kevesebb energiával és sokkal hosszabb élettarrammal.
Philips WarmGlow fényforrás működése

Amennyiben nincs lehetőséged kapcsolót cserélni és mégis valamilyen módon szabályozni szeretnéd csillárod fényerejét, válassz hozzájuk úgynevezett Step DIM-es LED fényforrást, mely úgy működik, hogy az első kapcsolásnál 100%-os fényáramon és 2700 Kelvines színhőmérsékleten működik, azonban egy rövid le és felkapcsoláskor átvált típustól függően jellemzően 40% fényáramra és 2500 Kelvin színhőmérsékletre. Újbóli gyors ki és bekapcsolásnál pedig szintén típustól függően 10% fényáramra és 2200 Kelvin színhőmérsékletre. Az ilyen funkcióval rendelkező LED fényforrásokat úgy találod meg folyamatosan változó kínálatunkban, hogy az adott fényforrás kategóriába a „szabályozható” szűrőre kattintasz és ott bepipálod a „igen, normál kapcsolóval” szűrőt.


 
Ez az a helység, ahol minden fényre szükséged lesz, ezért érdemes a fürdőszobai mennyezeti lámpán túl tükörvilágító lámpát is alkalmaznod. Ezen lámpatestek sajátossága, hogy valamilyen mértékeben védettek és védettnek is kell lenniük. Ugyan a fürdőszobai lámpatestek kizárólag a fürdőszoba 3-as védőzónájába kerülhet, mégis azt javasoljuk, hogy legalább IP 43 védettséggel rendelkezzen választott fürdőszobai mennyezeti lámpát. Az alábbi ábrán láthatod, hogy mik is azok a védő zónák:
 
Villamos IP védelmi zónák fürdőszobában
 

Ezen felül mindenképp javasoljuk, hogy a fürdőszobai villamos hálózat mindenképp legyen ellátva 30mA érzékenységű áramvédő kapcsolóval is. Ez ma már új építés esetén a teljes otthonra kötelező, amennyiben régebbi házban, lakásban laksz, ahol még nincs hétköznapi nevén FI relé beépítve, mindenképp építess be szakemberrel. 
 


Válassz IP védett fürdőszobai mennyezeti lámpát!
 
Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)” nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Az első számjegy a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent, pl. IP55 (dőlt betűvel). A védettségi érték hiányát gyakran X betűvel jelzik. Kiegészítő betűk is lehetségesek. Lehetséges hogy kis képekkel (is) hivatkoznak a védettségre.Szilárd tárgyak szerkezetbe jutása elleni mechanikai védettség (első szám)

0: Nincs védelem
1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)
2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)
3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)
4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)
5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)
6: Teljes mértékben védett por ellen 
Víz elleni védettség ( második szám)

0: Nincs védelem
1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
8: Víz alatt folyamatosan használható (a gyártó által meghatározott, 1 és 3 méter közötti mélységben)
9K : Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.
 
Érdemes jól megfontolnod a kültéri mennyezeti lámpa választást, hiszen a kerted világítása itt kezdődik! Ahhoz, hogy házad külsőjének és esetleg kerted minden lámpája egységes képet mutasson, érdemes egy termékcsaládban gondolkodnod. Ezt a lámpagyártók is tudják, ezért a legtöbb kültéri családnak van mennyezti lámpa típusa is. Ha a kültéri mennyezeti lámpa oldalon megtetszik egy lámpa, kattints a terméknév felett lévő morzsamenüben a családnévre (a legtöbb esetben van ilyen), mely megnyitja a lámpacsalád oldalát. Itt inspirálódhatsz, hogy miképpen tudod egységessé tenni kültéri világításodat. 


A termékcsalád további termékei
 

A kültéri mennyezeti lámpák kiválasztásának legfontosabb műszaki szempontja a védettség. Legalább IP 44, azaz fröccsenő víz ellen védett lámpatestet szükséges választani (kínálatunkban ilyen található) és különösen körültekintően kell végezni a felszerelést, mert ugyan várhatóan közvetlen víz nem éri a kültéri mennyezeti lámpákat, de az apróbb bogarak a legkisebb résen is bejutnak a búra alá, ami a bura belsejének elszennyeződését, rosszabb esetben elektromos hibát okoz. Azt javasoljuk felszerelésnél, hogy mind a kábelbevezetésnél, mind a tipliknél a lámpa felrakása előtt kerüljön a mennyezetre egy pici sziloplaszt, mely a felrögzítéskor széttelítődik a mennyezet és a lámpa között, ezzel elzárva a legapróbb rést is és egyben javítja a rögzítés erejét.
 


Ahogy a beltéri mennyezeti lámpáknál is, itt is szakmai szempontból a legideálisabb a LED-es mennyezeti lámpák választása, hiszen a lámpatest alsó részére felszerelt LED-ek 120-170 fokos szögben világítanak lefelé, ezzel tökéletes világítási képet alkotnak. Mivel kínálatunkban csak elismert világítástechnikai gyártók termékeit találod, nem kell aggódnod amiatt, hogy a lámpa idő előtt tönkremegy, hiszen azok várható élettartama 15 -40 000 üzemóra, ami napi 3 óra átlaghasználat 15 -40 év élettartamot jelent. A kültéri LED-es mennyezeti lámpákra jellemzően 2-5, de néhány esetben akár 10 év garanciát is vállalunk. Az egyes típusokra vállalt jótállási időket megtalálod a termékoldalakon. Természetesen, ha ragaszkodsz az E27, E14, vagy GU 10, azaz cserélhető fényforrásos mennyezeti lámpákhoz, kínálatunkban azt is megtalálod, ahogyan az egyre közkedveltebb kültéri mennyezeti spot lámpákat is. A könnyű kiválaszthatóság és átláthatóság érdekében a kültéri mennyezeti lámpatest kategóriánkat az alábbi alkategóriákra bontottuk, melyekre kattintva rengeteg kültéri lámpát találhatsz: 
 
 
- Illetve, utolsó kategóriánkban az összes kültéri mennyezeti lámpát megtalálod együtt, így szín, anyag és egyéb műszaki jellemzőkre szűrve találhatod meg a Számodra ideális kültéri mennyezeti lámpát.
 
 

Iratkozz fel ragyogó ajánlatainkra
és megajándékozunk egy kuponcsomaggal

Bezárom a videót
Megnézem a terméket