Belépés
Kiemelt ajánlat LumenExpressz Árajánlat Személyes átvétel Help B2B Ismerj meg minket! Kupon Általános szerződési feltételek Adatkezelési tájékoztató Regisztráció
Belépés
Szűrés
Összehasonlítás
Kedvencek
Termék kategóriák

Fürdőszoba lámpa

A fürdőszoba lámpák világítása alapvető szerepet játszik mindennapi tevékenységeink során, legyen szó borotválkozásról, sminkelésről vagy egy pihentető fürdőről. A fürdőszoba világításának kiválasztása különös figyelmet igényel, hiszen nemcsak a funkcionalitás és az esztétika, hanem a biztonság is kiemelt jelentőséggel bír.

A fürdőszobai lámpák esetében az egyik legfontosabb szempont a vízállóság. Mivel a fürdőszoba magas páratartalmú környezet, fontos, hogy a választott lámpa megfelelő IP (Ingress Protection) védelemmel rendelkezzen. Az IP védelem két számjegyből áll: az első a szilárd részecskék elleni védelmet, a második pedig a víz elleni védelmet jelzi. Például egy IP44-es lámpa védett az 1 mm-nél nagyobb szilárd tárgyak és a fröccsenő víz ellen, ami ideális a fürdőszobai használatra. A zuhanyzó közvetlen közelében vagy más olyan helyeken, ahol közvetlen vízsugár érheti a lámpát, magasabb, IP65-ös védelem szükséges.

A fürdőszobai világítás színhőmérséklete és színvisszaadási indexe (CRI) szintén alapvető fontosságú tényezők. A színhőmérséklet, melyet Kelvinben (K) mérnek, a fény színét jelzi. Az alacsonyabb Kelvin értékek (2700K-3000K) melegebb, sárgásabb fényt adnak, ami barátságos és pihentető hangulatot teremt, míg a magasabb értékek (4000K-5000K) hidegebb, kékes fényt biztosítanak, ami élesebb és természetesebb megvilágítást nyújt, különösen hasznos a pontos munkákhoz, mint például a sminkelés vagy borotválkozás. A CRI (Color Rendering Index) pedig azt mutatja, hogy a fényforrás mennyire képes visszaadni a tárgyak valódi színeit. A 80-90 közötti CRI érték már kiváló színvisszaadást biztosít, ami fontos a részletek pontos megjelenítéséhez.

A LED technológia előnyei a fürdőszobai lámpák terén is megmutatkoznak. A LED fényforrások energiatakarékosak, hosszú élettartamúak, és azonnal teljes fényerővel világítanak, nincs szükség bemelegedési időre. Emellett a LED-ek kevesebb hőt termelnek, ami különösen előnyös egy kis, zárt helyiségben, mint amilyen a fürdőszoba. A LED-ek különböző színhőmérsékletekben is elérhetők, így könnyedén kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb fényt.

A fürdőszobai lámpák dizájnja rendkívül változatos. A minimalista, letisztult vonalvezetésű lámpák tökéletesen illeszkednek a modern fürdőszobákhoz, míg a klasszikusabb stílusú darabok időtálló eleganciát kölcsönöznek bármely enteriőrnek. Az ipari stílusú lámpák robusztus megjelenésükkel és fémes részleteikkel remekül mutatnak loft lakásokban vagy modern otthonokban. A különböző színek és anyagok széles választéka lehetővé teszi, hogy könnyedén megtaláld azt a lámpát, amely tökéletesen illik az otthonod stílusához.

A mennyezeti lámpák mellett érdemes figyelmet fordítani a tükörmegvilágításra is. A tükör körüli megfelelő világítás különösen fontos a sminkelés vagy borotválkozás során, hiszen itt a pontos és egyenletes fény elengedhetetlen. A tükör feletti vagy oldalsó lámpák, illetve a beépített LED csíkok mind kiváló megoldást kínálnak a megfelelő megvilágításra.


Hogyan tervezz fürdőszobai világítást?

Fürdőszobai világításod úgy tervezd meg, hogy minden napszakban alkalmazkodni tudjon igényeidhez, életviteledhez. Gondolt át mennyi és milyen fény szükséges napi rutin feladataidhoz, legyen ez sminkelés, borotválkozás, tusolás, relaxálás vagy takarítás. A legjobb választás a diffúz, szórt fényű LED lámpatestek, melyek nem kápráztatják szemed, fényük nem zavaró, mégis homogén, egyenletes fényt biztosítanak. Kizárólag burás, megfelelő pára elleni védettségű zárt lámpatestet válassz! Kerüld a szabadon sugárzó fényforrások használatát, a fröccsenő víz, pára idő előtt károsítja, mindamellett, hogy életveszélyes is.

 

Gondold át, hogy az általános világításon túl (mennyezeti és süllyesztett LED spot lámpák) hol lesz szükséged irányított fényekre, amivel ki tudod emelni a helység egyes részeit. Ha szeretsz pihenni, ellazulni egy kád forró vízben, vagy masszíroztatni magad a zuhanykabinban, a fényterápia is kellemes kiegészítője lehet fürdőszobai kikapcsolódásodnak. Ilyen esetben érdemes RGB színes beépített LED fényforrásokban gondolkodnod – melyeknek fényerősségét és színhőmérsékletét is te szabályozhatod aktuális tevékenységeidnek megfelelően.

 

Az alábbi szempontokat vedd figyelembe fényforrásaid és lámpáid kiválasztásánál:

 

Funkcionális általános világítás:

 • általános (alap) világítás /mennyezeti LED/ 3000K-4000K
 • zuhanykabin világítás /beépített LED spot/ 3000K-4000K
 • tükör világítás /fali tükörmegvilágító LED/ 3000K-4000K
 • belső szekrény világítás /elemes mozgásérzékelős LED fény/ 4000K

 

Kiegészítő (irányított) kiemelő világítás:

 • tükör megvilágítása több oldalról /spot, LED spot, fali-mennyezeti tükörmegvilágító/ 3000K
 • polc megvilágítás /spot, LED spot, LED szalag/ 2700K-6500K
 • fürdőkád és szauna világítás /beépített LED spot világítás/ 2700K-6500K

 

Dekorációs és hangulatvilágítás:

 • színes, szabályozható LED világítás /RGB LED és spot világítás/ 2700-6500K / RGB
 • medence világítás / 2700K-6500K, RGB /

 

 

Miért fontos a megfelelő fényminőségű fényforrás a fürdőszobádban?

Fürdőszobádban épp úgy fontos szerepe van a helyes megvilágításnak, mint bárhol máshol lakásodban, sőt!  A helyes színvisszaadás elhagyhatatlan, erre nagyon figyelj oda, mielőtt megtervezed világításodat (minimum CRI Ra80=<).

 

 

 

Ilyen fény mellett készülődj, sminkelj!

Ha 3000K-nél hidegebb színű fényt választasz, megnő a tisztaságérzeted, viszont komfortérzeted csökkenni fog.  4000K-nél hidegebb színhőmérsékletű fényforrásnál már nem a valós bőrszínedet látod, ez sminkelésnél nem szerencsés – akaratodon kívül több pirosító, festék kerülhet az arcodra. A másik nem szerencsés választás ilyen esetben a 2700K, ekkor az enyhén sárgás fény mellett a kevés púdert is soknak érezheted, természetes fénynél viszont kiderül, hogy a gondos reggeli készülődés ellenére sápadt maradtál. Sminkelj magabiztosan és válassz kiváló színvisszaadású fényforrást vagy LED lámpatestet! A testkozmetikázásnál (gyantázás, szőrtelenítés) és borotválkozásnál már inkább egy erősebb lumen számú, 4000K –es fényforrást használj, itt kevésbé fontos a színvisszaadás – viszont nem árt, ha jól látod, amit csinálsz. Válassz homogén, diffúz beépített LED modul-os lámpatestet ilyen célra.

 

Megfelelő IP védelemmel ellátott lámpatestek

Válassz megfelelő IP védelemmel ellátott lámpatestet az alábbi szabványnak megfelelően. Ügyelj az IP számozás helyes használatára, mert a behatoló pára és vízkárosítja lámpád feszültség alatti részeit.

 

Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)” nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Az első számjegy a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent, pl. IP55 (dőlt betűvel). A védettségi érték hiányát gyakran X betűvel jelzik. Kiegészítő betűk is lehetségesek. Lehetséges hogy kis képekkel (is) hivatkoznak a védettségre.

 

 

Szilárd tárgyak szerkezetbe jutása elleni mechanikai védettség

 • 0: Nincs védelem
 • 1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)
 • 2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)
 • 3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)
 • 4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)
 • 5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)
 • 6: Teljes mértékben védett por ellen

 

 

Víz elleni védettség

 • 0: Nincs védelem
 • 1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
 • 2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
 • 3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
 • 4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
 • 8: Víz alatt folyamatosan használható (a gyártó által meghatározott, 1 és 3 méter közötti mélységben)
 • 9K : Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.

 

Kérd a legjobb ajánlatokat e-mailben
és megajándékozunk egy kuponcsomaggal!

Megnézem a terméket