Belépés
Termékek
Akció Márkák Lakásfelújítási támogatás 2021 Info PontNeked Árajánlat Ügyintézés Blog Szállítási költségek Üzletünk Kupon
Belépés
Kedvencek
Termék kategóriák

Vintage lámpa

Vintage

Amikor kacsint ránk a történelem...

A Vintage az egyik leghálásabb lakberendezési stílus, számos vonalvezetésű bútort, lámpatestet és egyéb dekorációs tárgyat vonz maga köré. Ugyanakkor követhetetlen és bekorlátozhatatlan - eklektikából - az elmúlt közel száz év elemeiből táplálkozik. Az 1920’ évektől egészen az 1970’ évekig átöleli a történelmet, divatot és egyéb művészeti ágakat. Keretbe foglal két világháborút, országok virágzását –ebből fakadóan – eltérő életkörülményeket, emberi igényeket, és az emberek különböző ízlését is remekül tükrözi. Ezen az úton forrt ki a Vintage stílus, ahol az egyedi, megismételhetetlen bútoroké, lámpatesteké és kiegészítőké a főszerep.

 

Nem csak a szem a lélek tükre!

Lényegtelen, hogy 40 - vagy 120 éves, örökölt vagy vásárolt darab, az a lényeg, hogy otthonod funkcionális díszeként történelme van, esetleg személyes története és karakteres megjelenése, mely melegséget és meghittséget sugároz lakóteredben. Ez a lakberendezési stílus határozottan sztrájkol a tömeggyártás és műanyag termékek ellen, megveti napjaink rohanó életét, instant megoldásait. Nem véletlen talán, hogy legtöbbet a vidéki életből merít, buzdítja bennünk az érzést, hogy a körülöttünk lévő – minket „szolgáló” tárgyaknak is lelke van! Békebeli, nosztalgikus hangulata a természetesség erejével és finom színkombinációival teszi nyugodtabbá, meghittebbé kreatív otthonodat. A modern és a régi ötvözete, ill. a régi újragondolása utánozhatatlan és egyedi Vintage stílust teremtett.

 

Country, Romantikus vagy Indusztriális?

Gyakran nagyon nehéz megkülönböztetni a Country -és az Indusztriális Vintage –t. A két stílus különbsége, hogy míg az Indusztriálisnál a régies hatású, ipari felületek és anyagok maguk valójában kerülnek be a térbe, addig a Country és a Romantikus Vintage-ben léteznek felújított, átreformált darabok.

 

Mi a "DIY" és  "Shabby Chic" kifejezés a Vintage-ban?

A régi bútorok, lámpák és egyéb elemek restaurált változatát hívjuk DIY –nek,  („Do it Yourself”) – azaz tervezd, csináld magad egyedi élettered! Lényege, hogy a fáradt, elhasznált tárgyak új funkciót kapnak: Bőröndből dohányzó asztal, vízcsapból fali lámpa, bicikli felniből LED szalagos függesztés vagy tárcsás telefonból éjjeli fény… a lehetőségek tárháza végtelen, kizárólag a kreativitáson múlik. Természetesen nem mindenkinek van ideje, lehetősége kézügyessége ilyen holmikat kreálni. Erre az esetre is van megoldás, szerencsére a nagyobb cégek is megtalálták lehetőségeiket ebben a stílusban. Mivel a Vintage elutasítja a tömeggyártást és műanyag termékeket, a nagyobb lámpagyártó cégeknek is be kell tartani a fennmaradó jó pár kritériumot a stílus keretein belül: Természetes anyagok sajátos hangulata, kézműves –és régi céhes portékák utánzatai, vidéki hangulat vagy különböző történelmi időkből származó fa, fém, porcelán, kovácsoltvas, szövött textíliák, akvarell nyomatok és feliratok. Kiemelt színkombinációi a fehér, szürke, kevés fekete, bézs, csontszín és a pasztellszínek. Nehezebb, testesebb anyaghasználatnál domináns a réz, alumínium ezüst, metál, arany és a most trendmeghatározó Rose Gold.

Ezen szabályok betartásával párhuzamosan megszületett a „Shabby Chic” (sikkesen kopott) technika, melynek lényege az új bútorok és lámpák „visszakoptatása”, esetenként a DIY technikák alkalmazása: (festés, csiszolás, lakkozás stb.)

 

Country Vintage

A Romantikus és a Coutry Vintage 

A Romantikus Vintage a 20’-40’ évek Francia és Angol térségre hajaz, míg a Country stílus több területet is felölel: Dán, Svéd, provence-i, de hozott magával a tengeren túli vidéki életből is. A Country stílus annyiban különbözik a rusztikustól, hogy kreatívabb, lazább és anyaghasználatban picit eklektikusabb, de ennek ellenére bátran lehet keverni.

 

romantic vintage

Indusztriális (ipari) Vintage:

Az Indusztriális (ipari) Vintage hangulata és dekorációja New York művész negyedeit eleveníti fel. A II. világháború befejeztével sokan laktak elhagyatott ipari épületekben, gyártelepeken és régi épületekben. Akkor még senki sem sejtette, hogy az akkori életkörülmények és lehetőségek a 21. század egyik kiemelkedő enteriőrje lesz.  A stílus kevés textíliát használ, szinte csak a legszükségesebbeket, színhasználata kedveli a neutrális színeket, a fehér, illetve a fém színeket és a natúr kezeletlen felületeket. A fém oszlopok, fa felületek (gerendák) és a téglafalak különleges miliőt adnak az Indusztriális lakótérnek. Szinte kívánja az ipari lámpákat és a hosszú függesztéseket. Ez a stílus nagyon hasonlít a Loft-ra , de óvatosan alkalmazd párhuzamosan őket. A Loft lakás hatalmas ablakokkal rendelkezik, világos színeket használ és modern vagy minimal stílusú lámpatesteket, bútorzatot részesít inkább előnyben.  Bízunk benne, hogy segítettünk eligazodni a Vintage világában, és ezek után bátrabban és magabiztosabban választasz.

 

industrial vintage

 

 

Iratkozz fel ragyogó ajánlatainkra
és megajándékozunk egy kuponcsomaggal