Belépés
Kiemelt ajánlat LumenExpressz Árajánlat Személyes átvétel Help B2B Ismerj meg minket! Kupon Általános szerződési feltételek Adatkezelési tájékoztató Regisztráció
Belépés
Szűrés
Összehasonlítás
Kedvencek
Termék kategóriák

Hogyan tervezzük meg otthonunk világítását?

 

A fény fontos része életünknek, ezért a természetes napfény kiegészítésére hivatott mesterséges világítást komfortunknak megfelelően érdemes kialakítanunk környezetünkben.

Az optimális világítás kialakítása, a lámpák kiválasztása azonban nem könnyű feladat, még akkor sem, ha egyszerű átalakítást vagy felújítást tervezünk. A kereskedelemben a választék óriási, a világítás technológiája folyamatosan fejlődik és a trendek is időről-időre változnak.

 

A Lumenetnél folytatott sok évnyi vevőszolgálati telefonbeszélgetésből, levelezésből és a pult mögött összegyűjtött tapasztalatokból most megosztjuk a legfontosabbakat, hogy inspirációt nyújtsunk, segítsük a tervezésben és döntésben.

 

A jól megválasztott világítás feladata, hogy segítse az otthoni munkavégzést, biztonságossá, kényelmesebbé tegye életünket, hangulatot teremtsen, hogy teljes mértékben élvezhessük otthonunkat.

 

A világítás megválasztásánál néhány szempontot mindenképpen érdemes megvizsgálni. Ezek közül néhányat – a cikk korlátozott terjedelmére tekintettel – a teljesség igénye nélkül megpróbálunk körbejárni.

 

 1. Figyeljünk arra, hogy a berendezéshez, a designhoz, a helységekben használt színekhez és anyagokhoz leginkább illeszkedő stílusú lámpát vásároljunk
 2. A lámpák kivitelét és funkcióját lehetőleg a helység vagy a terület feladatának megfelelően válasszuk ki
 3. Gondoljuk végig, hogy milyen technológiát részesítsünk előnyben: cserélhető fényforrás legyen a lámpában vagy beépített, LED modul?
 4. Tervezzük meg, hogy elegendő, megfelelő minőségű és színhőmérsékletű fény legyen a helységekben
 5. Érdemes elgondolkodni a mostanában divatos, un. okos világítási megoldásokon is: vannak olyan helységek, ahol a fény szabályozása, vagy a szín változtatásának lehetősége, esetleg az egyedi programozás, személyre szabás fontos szempont lehet

 

 

A fentieket kicsit részletesebben is bontsuk most ki!

 

Ha a kedves olvasó rögtön egy adott fejezethez ugrana, itt most megteheti:

 1. design
 2. kivitel
 3. technológia
 4. fény
 5. szabályozás

 

 1. DesignEnnek a témakörnek érdemes egy külön fejezetet szentelni, így ezt majd egy későbbi cikkben tárgyaljuk.

 

 1. Kivitel:A lámpa kivitele fontos kritérium. Mindenekelőtt el kell döntenünk, hogy mekkora és milyen fényre van szükségünk. 

 

Szeretnénk egységesen bevilágítani az egész helységet?

Ebben az esetben lehetőleg opál vagy homogén felületű burás vagy ernyős lámpát válasszunk. Minél nagyobb a világító, homogén felület, a fény annál egységesebben szóródik minden irányban.

 

Szeretnénk kiemelni a helység egy részét, egy képet vagy egy asztal lapját?

Kiemelő világításra a szpot lámpák alkalmasak, melyek prizmák vagy tükrök által irányított fénye körkörös formában világítja meg a megcélzott felületet (akár a kézi elemlámpák fénye).

 

Különböző sugárzási szögű fényforrások

 

Nem javasoljuk ugyanakkor szpot lámpákkal megvilágítani teljes helységeket. A korábban leírtak miatt a világítás nem lesz egyenletes; abban az irányban amerre a szpot lámpa világít fényár lesz, míg a közvetlen környezetében sötét részek maradhatnak. Emellett a magas fénysűrűség miatt kápráztathatnak is, ami zavaró lehet.

 

A fényforrások (ezentúl nevezzük így őket, mert az izzó elnevezés pl. a LED-ek esetében sem állja meg a helyét) is igen különbözőek – igaz ez még egy népszerű E27 foglalatú fényforrás esetében is. Éppen ezért már a tervezésnél érdemes figyelembe vennünk a fényforrásból kijutó fény irányát is, ami meghatározza, hogy a fényforrás milyen lámpába lehet alkalmas.

(Példa egy 2700-os sugárzású fényforrásra: látható, hogy felfelé nem világít, mint egy hagyományos izzó.)

  
270 fok sugárzású LED fényforrás


 

 1. Technológia:

 

Szinte minden napos kérdés vásárlóink részéről, hogy foglalattal rendelkező lámpát vásároljanak-e, amiben tetszőlegesen tehetnek és cserélhetnek un. retrofit* fényforrásokat, vagy vásároljanak gyárilag LED modullal szerelt lámpát, ami fix, nem cserélhető, nem variálható.

 
*retrofit=utólagosan beépíthető, csereszabatos. Esetünkben azt jelenti, hogy egy hagyományos izzó helyére mindenféle átalakítás nélkül beszerelhető a fényforrás.


A foglalattal rendelkező lámpák előnye a rugalmas felhasználhatóság és általában az alacsonyabb ár, azonban ha nem vagyunk eléggé körültekintőek és nem a lámpa jellegének megfelelő fényforrást választunk, könnyen túl vagy alul világíthatjuk a helységet. Ennek akár káros élettani következményei is lehetnek hosszú távon, de ez már egy másik történet…

 

A beépített modulos lámpák nagy előnye, hogy mérnökök által megtervezett minden mertékben optimális fényt biztosítanak. A modulok azonban nem cserélhetők, így sokan óvakodnak ettől a megoldástól, attól félve, hogy ha egy ilyen lámpa meghibásodik akkor ki kell dobni és helyette újat kell vásárolni. A félelem azonban nem valós: a LED modulok átlagos élettartama igen magas (~25-50000 óra) és ehhez mérten általában 5 év jótállás biztosított az alkatrészekre. Így nem igazán kell a korai meghibásodástól tartanunk, akár 10-15 évig is élvezhetjük lámpánk fényét**.


**napi 5 óra használat mellett akár 15 évig működik egy LED modul

 


 1. Fény:

 

Ahhoz, hogy elegendő fény legyen egy adott helységben, tervezéskor figyelembe kell vennünk a lehetőségeinket:


 • Hol és mennyi elektromos kiállás áll rendelkezésünkre, melyekhez lámpáinkat csatlakoztatni tudjuk?
 • Mekkora a természetes fény bevilágítása?
 • Mekkora a megvilágítandó helység mérete, magassága?
 • Milyen az alaprajz? Hol vannak ablakok?
 • Vannak-e, lesznek-e sötétebb sarkok, zugok?

 

A megvilágítás tervezésekor segítséget ad a fényforrások, modulok műszaki adatainál feltüntetett fényáram adat, ami a fényteljesítményre vonatkozik. Itt ne a villamos hálózatból felvett teljesítmény adatra gondoljunk – melyet watt-ként [jele: W] ismerhetünk –, hanem a kibocsájtott fényteljesítményre amit lumen [jele: lm] értékekben adnak meg a gyártók.

 

A fényáram adat általában a hétköznapi felhasználónak nem mond semmit, azonban régi izzókkal mindenki találkozott már élete során, és van elképzelése arról, hogy a hagyományos izzók watt-ban megadott értékei nagyjából milyen erősségű fényt jelenthetnek. Ahhoz, hogy mindenki számára könnyebb legyen a watt-lumen átváltás, nézzük meg az alábbi táblázatot. Ebben a táblázatban a hagyományos izzó teljesítményét feleltettük meg a fényáramnak


Hagyományos izzó teljesítménye wattban

 

Modern LED fényforrás fényárama lumenben

 

Modern LED fényforrás teljesítménye wattban*

25W

 

250 lm

 

~4W

40W

 

470 lm

 

5-6W

60W

 

806 lm

 

7-9W

75W

 

1.055 lm

 

8-11W

100W

 

1.521 lm

 

13-15W

120W

 

2.000 lm

 

18-19W

150W

 

2.500 lm

 

20-22W

*Becsült értékek

 

 

 A legelterjedtebb fényforrások összehasonlítása vizuálisan:

legelterjedtebb izzók összehasonlítása a modernebb fényforrásokkal

 

 

A világítástechnikában professzionális világítás esetén – pl. raktár, iroda vagy osztályterem világításának tervezése során – tervezőszoftverekkel számoljuk ki a szabványok által megadott megvilágítási szintet (itt lép be egy újabb mértékegység a képbe, mégpedig a lux, melyet a világítástechnika iránt érdeklődők számára a későbbiekben jobban körül fogunk járni).

 

Otthonunk világításának megtervezése azonban már nem ilyen egyszerű a feladat. Alapvetően szubjektív kinek mekkora és milyen fényre van szüksége. Befolyásoló tényező az alaprajz, amely miatt kialakulhatnak sötétebb területek, a falak és berendezések színe is, amelyek a fény visszaverődését befolyásolják. 

Elárulunk azonban a kedves olvasó számára egy titkot: egy egyszerű számítással hozzávetőlegesen meghatározhatjuk, hogy egy adott helységben mekkora minimális összesített fényteljesítményt érdemes alkalmaznunk!

 

A titok így néz ki:

 

Vegyük a helység alapterületét és szorozzuk meg 250-nel. Így megkapjuk a helységbe szükséges fényáramot ami több lámpa és fényforrás fényéből is összeadódhat (pl. 3*4m=12m2 területű helység esetén 3000lm a minimálisan alkalmazandó összesített fényáram). Ha ezt az egyszerű számítást követjük nagyot nem hibázhatunk!

 

A következő kritérium a színhőmérséklet.

Ahogy a legtöbb irodai munkahelyen és iskolában a koncentrációt segítő hidegebb fényszínű (általában 4.000K) és magasabb megvilágítási színtű világítást használnak, addig otthonunkban – főleg azon helységekben, ahol pihenésünket töltjük – érdemes inkább meleg vagy semleges fehér fényszíneket előnyben részesíteni (2.200-3.000K). Egyes otthoni munkavégzések során – pl. főzés a konyhában vagy sminkelés a fürdőszobatükör előtt – használhatunk intenzívebb világítást vagy kiegészítő világítást funkcionális lámpák segítségével (ilyenek pl. konyhapult világító vagy fürdőszobai tükörvilágítók lámpák). Ezeken a területeken bátran használhatunk hideg fehér fényeket.
(A különböző színhőmérsékletek érdekességeiről, felhasználási lehetőségeiről, alkalmazásairól egy későbbi cikkben fogunk részletesebben elmélyülni)

 

 1. Fényerőszabályzás:

 

 

A LED technológia rohamosan fejlődik, így ma már a régebben használt és megszokott hagyományos izzókat tökéletesen helyettesíthetjük LED-ekkel. Funkciókat tekintve pedig a digitális technika segítségével a lehetőségek szinte végtelen tárháza áll a rendelkezésünkre.


Egyes LED-ek fénye (akár fényforrás vagy lámpa) szabályozható, de ma már nem csak a fényteljesítmény hanem akár a színhőmérséklet is változtatható egy normál kapcsoló, távirányító vagy applikáció segítségével. 


A smart rendszerek programozhatók; létrehozhatunk világítás jeleneteket, melyeket gombnyomásra előhozhatunk, lámpacsoportokat alkotva egyszerre szabályozhatjuk vagy időzítéssel automatizálhatjuk azokat. Interneten keresztül könnyen távolról is felügyelhetjük otthonunk világítását. Egyes rendszerek használják a mobilunk GPS-ét, mikrofonját, de összeköthető a kommunikációs alkalmazások értesítés jelzése is világítás rendszerünkkel.

 

Fényerőszabályzás

 

A LED-ek fényerőszabályzása okozhat gondot, de az alábbi ökölszabály figyelembevételével a probléma bárki számára megoldhatóvá válik.
Először is, vásároljunk szabályozható (dimmelhető) LED fényforrást! A fényerő szabályozhatóságot a gyártók minden esetben feltüntetik a fényforrás csomagolásán (pl. Osram LED)

Osram fényerőszabályozható E27 LED fényforrás


Amennyiben meglévő hagyományos izzóra tervezett fali fényerőszabályzóval rendelkezünk, úgy LED-re váltáskor a LED kiváltó teljesítményét (segítséget ad a fenti lumen összehasonlító táblázat) vegyük figyelembe ne pedig a fényforrás tényleges teljesítményét (pl. egy 806lm-es E27 izzó esetében ez 60W.

Bár a névleges teljesítménye a LED-nek ~9W, mi mégis 60W-tal számoljunk), valamint vizsgáljuk meg a szabályzó eszköz teljesítményhatárait és méretezzük rendszerünket úgy, hogy a teljesítményhatárok között maradjunk (pl. ha a szabályozó teljesítménye 40-600W között tartományban működtethető, akkor minimum 1, maximum 10db 806lm-es fényforrást tudunk vele hibamentesen fényerő szabályozni).

Ha figyelünk erre az „ökölszabályra”, akkor nem fognak fellépni anomáliák (mint pl. villogás, vagy etrém esetben előfordulhat, hogy nem is működik a világításunk).

 

Új kiépítés esetén vásároljunk a ma már elterjedt, számos gyártó kínálatában szereplő kimondottan LED fényforrásokhoz való fényerőszabályzók közül. Ebben az esetben egyszerűen a LED fényforrás tényleges teljesítményével számolhatunk.

 

Helységek szerint:

 

Nappali

Fontos, hogy megfelelő egyensúlyt alakítsunk ki a nappaliban!
Ez egy olyan tér, ahol általában a legtöbb időt töltjük. Szórakozásra, pihenésre is alkalmas, funkcióját tekintve flexibilis hely. Használjunk ennek megfelelően többféle – mennyezeti, fali, asztali, álló – lámpákat, melyeket külön kapcsolhatunk, szabályozhatunk az aktuális tevékenységünknek megfelelően. A gyártók lámpacsaládokat megalkotva segítik ezt.

 

Nappali világítása

 

A fényerő-szabályozást és a több funkciójú színhőmérséklet váltásra is alkalmas LED lámpákat kimondottan a nappalinkban ajánlott használni!

 

Étkező:

Az étkező az egyik legkönnyebben megvilágított helység, mert az étkezőasztal általában a szoba fókuszpontjában helyezkedik el. Többnyire a csillárokat választjuk erre a területre, de a függő lámpák is nagyon népszerűek. Akár süllyesztett vagy mennyezetre szerehető szpot lámpákkal is megvilágíthatjuk reflektor-szerűen az étkező asztal felületét.

 

Konyha

Használjunk magas fényáramú fő világítást – pl. opál mennyezeti lámpát – és kiegészítésként a konyhapultot megvilágító kiegészítő lámpá(ka)t a szekrény aljára szerelve. De akár szpotokkal a pultot, asztalt a mennyezetről megvilágítva is kialakíthatjuk a konyha megfelelő világítását. Tipp: ebben a helységben – a fürdőszobához hasonlóan – nyugodtan alkalmazhatunk hideg fehér fényeket is!


Konyha megvilágítása

 

Fürdőszoba

Hasonlóan a konyhához, azt javasoljuk, hogy legyen központi világításunk és kiegészítésként használjunk tükörvilágító lámpá(ka)t. A tükörnél használt lámpa lehetőleg legyen opál felületű, hogy ne zavarja szemünket a fény és lehetőleg felülre, a falra vagy a tükör két oldalára szereljük.

 

Hálószoba

A helység, ahol leginkább fontos a hangulatos fény megteremtése. Figyeljünk arra, hogy a hálószobát lehetőleg ne világítsuk túl! Ezt megelőzendő alkalmazzunk meleg fényeket – lehetőleg még ezt is szabályozva. Célszerű az ágy mellé helyezett olvasólámpa használata, melynek fényereje lehetőleg legyen szabályozható, és a színe semmiképpen se legyen hideg fehér!
A hálószoba megvilágításánál akár a fantáziánkat is elengedhetjük: számtalan olyan fényforrást találunk akár a Lumenet kínálatában is, melyekkel különleges hangulatot teremthetünk. Játsszunk bátran a színekkel! Próbáljuk ki a lila, a piros, a narancs naplemente színeit, relaxáláshoz használjuk a zöld árnyalatait, teremtsünk gyertyafényes hangulatot a lobogó láng utánzásával, vagy elalváshoz használjuk ki az okos fényforrások folyamatosan elhalványuló, majd kikapcsoló funkcióját. A reggeli ébredéshez pedig használhatunk inspiráló fényeket, hogy a napunk frissen, nagyszerűen induljon!


Hálószoba Smart világítással 

 

 Az okos világításról egy későbbi cikkben bővebben is fogunk értekezni.Lis László, Lumenet®

 

 

Kérd a legjobb ajánlatokat e-mailben
és megajándékozunk egy kuponcsomaggal!

Megnézem a terméket