Belépés
Kiemelt ajánlat LumenExpressz Árajánlat Személyes átvétel Help B2B Ismerj meg minket! Kupon Általános szerződési feltételek Adatkezelési tájékoztató Regisztráció
Belépés
Szűrés
Összehasonlítás
Kedvencek
Termék kategóriák

Hogyan válassz autóizzót?

 

A választás, és az azt követő vásárlás legtöbbször sok szempont alapján történik. Napjainkban, amikor pótolnunk kell valamit igyekszünk minden tudást megszerezni a témakörben, ami segíthet a döntésben. Hála a gyártóknak, az autóizzók esetében rengeteg információ áll rendelkezésünkre, ami könnyebbé teheti, vagy esetenként megnehezítheti a döntést. Abban talán egyetérthetünk, hogy a gyártók széles választéka, egyedi megoldásai, változatos típusai minden autós számára megoldást jelentenek a járművilágítás terén. Ezzel a változatossággal mindannyian találkozhatunk nap mint nap a közlekedés során. Amikor szemböl érkezik egy autó, már akkor látható, hogy van miből választani.

Természetesen önmagában a választék kevés, ahhoz hogy jó termék kerüljön a kosarunkba, szükségünk lesz a fent említett információkra. A gyártók rendszerint ellátják termékeiket a főbb technikai paraméterekkel, jellemzőkkel, amiből már könnyebben következtethetünk az adott izzó valódi képességeire. Ilyen alapvető jellemző a fényáram, ami a fényforrás által kibocsátott látható fény és nagyjából a szabványoknak megfelelően közel azonos, később részletesebben kitérünk az emelt fényű izzók kapcsán. A másik jelentős, kategóriákat szétválasztó technikai paraméter a színhőmérséklet, ami a fényforrás által kibocsátott fény színére utal. Esetünkben meghatározhatja az aszfaltra vetített fény színét, illetve stíluselemként sem utolsó. Végül nem szabad megfeledkeznünk az egyik legfontosabb jellemzőről, az élettartamról. A gyártók nagy hangsúlyt fektetnek az élettartam meghosszabbítására, ami a különböző technológia megoldásoknak köszönhetően sikeresnek is mondható. Az itt leírtak alapján, és a következőkben ismertetett kategóriák bemutatásával szeretnénk segíteni, hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb autóizzót.

 

Emelt fényű, normál színhőmérsékletű izzók

Ezeket a fényforrásokat a gyártók jellemzően a standard izzók kiváltására szánták. Minimális befektetéssel megnövelhetjük a standard fényforrások fényét, ezzel növelve a közlekedésbiztonságot. Az ilyen típusú járműizzók 30-100%-kal fényesebbek a standard fényforrásokhoz képest, élettartamuk egyáltalán nem, vagy kis mértékben mutat csökkenést. Az ilyen kialakítású termékek széles körben elérhetőek, a jelzőizzóktól kezdve a fényszóróizzókig. Azzal hogy a burát nem színezték, a gyártóknak csak kis mértékben kellett feszíteni az izzószálakat, ezáltal a fényforrások élettartama vagy csak minimálisan, vagy egyáltalán nem mutat eltérést a klasszikus izzókhoz képest. Ezek a termékek városi közlekedésben kimondottan jól szerepelnek, hiszen a közvilágítás mellett nem szükséges végletekig feszíteni a fényforrást.

 

Emelt fényű, emelt színhőmérsékletű izzók

Az érdeklődéseket, és az eladásokat nézve egyértelműen a csúcskategória. Beszéljünk halogénről, vagy xenonról, a gyártók itt fogják bedobni az igazi nagyágyúkat. Az érdekesség az, hogy az emelt fény mellett a színhőmérséklet is emelkedik, ami természetesen a megvilágítás egyértelmű javulását eredményezi. Mindannyian a legerősebb, közúton még használható fényforrást szeretnénk autónk lámpáiba, amit meg is kaphatunk, de ezért cerébe az élettartam csökkenésével kell számolnunk. Ahhoz hogy emelt fényű izzónk ragyogó fehéren világítson, sokkal jobban igénybe kell vennünk az izzószálakat, ráadásul a hidegebb fény érdekében a burát is részben színeznünk kell. Ez alacsonyabb várható üzemidővel fog járni. Ennek ellenére nem hiába fogunk többet fizetni, hiszen akár 200%-kal fényesebb fényforrást kapunk 3700K körüli színhőmérséklettel. Egy országúti közlekedés során ez előnyt jelenthet, hiszen a jóval hosszabb fénykéve korábbi észlelést tesz lehetővé. A precíz technológia nagyobb megvilágítást eredményez az előttünk lévő útszakaszon, a megnövelt színhőmérséklet pedig javítja a koncentrációt, hosszú utakon segít fenntartani a figyelmet, késlelteti a fáradtság elhatalmasodását. Ha emelt fényerőt szeretnél ragyogó fehér színben ajánljuk az Osram Night Breaker Laser, és a Philips Racing Vision izzókat, sok éve megbízhatóan teljesítenek a prémium kategóriában.

 

Xenon hatású izzók

A közutakon közlekedő járművek túlnyomó többsége még jelenleg is halogén világítást használ, bár az autógyártók már jó ideje integrálták típusaikba a xenon lámpákat, amit napjainkban teljesen kiszorítottak a LED rendszerű fényszórók. A xenon hatású izzók az egyik legkedveltebb autós lámpák, köszönhetően az akár 4200 Kelvines Cool White színhőmérsékletnek. Az egyedi megjelenést kölcsönző Xenon hatású izzók, jó láthatóságot és sokkal kontrasztosabb megvilágítást eredményeznek a közlekedés során. A búra színezésével ezek a lámpák szinte már súrolják a standard xenon izzók 4300K színhőmérsékletét, ami lássuk be egy halogén izzótól nem is rossz. Az akár 100%-kal fényesebb xenon hatású izzók rendkívül jól használhatók mind városi, mind pedig országúti viszonyok közt. A 4000-4200K színhőmérséklet sokkal jobban kitűnik a közlekedésből, így jobban láthatóvá válik. Halogén izzókból ez a legmagasabb színhőmérsékletű, közúton is használható változat.

 

Extra hosszú élettartamú izzók

Sárga lesz. No félreértés ne essék, nem szeretnénk elvenni senki kedvét sem a hosszú élettartamú izzóktól, ez a kategória csak az élettartamról szól. Ennek előnye, hogy a gyártók a standard, világítási követelmények betartásával a leghosszabb rendelkezésre állási időt biztosítsák. Egyes autótípusok esetében nehéz a fényforrásokat cserélni itt jól jöhet az akár négyszeres élettartam. Olyan szállító, és fuvarozó cégeknek, akik rendszeresen és extrém sokat közlekednek az utakon az üzemeltetés során gazdaságos és hosszú távú megoldást jelenthetnek az Ultra Life izzók. A Tc szerinti 1200-1500 óra élettartamú izzók sokáig és megbízhatóan világítanak, magas rendelkezésre állási idejük pedig kevesebb karbantartást igényel majd. A közlekedési viszonyok közt üzemeltetett izzók ilyen hosszú élettartam mellett sajnos csak a standard világítási értékeknek képesek megfelelni.

Gyári minőségű, standard halogén izzók

Talán mondhatnánk, hogy ez halogén izzók bölcsője. Ha visszatekintünk ezekből az izzókból születtek a fenti kategóriák, minden újdonságukkal és fejlesztésükkel együtt. A Standard izzókat használják ma is a gyártók az új autók szerelésénél, legtöbb esetben ezekkel az izzókkal gördülnek le a gyártósorról. Kiváló ár/érték arányuk teszi elterjedté a felhasználók körében, bár a fenti kategóriák ma már egyértelműen háttérbe szorították. Ámulatba nem fogunk esni a standard izzóktól, de üzemeltetés szempontjából hatékonyak, olcsók és megbízhatóak.

 

Off-Road magas színhőmérsékletű izzók

Az Off-Road fényszóró izzók közúti forgalomban nem használhatók ECE engedéllyel nem rendelkeznek. Az Off-Road magas színhőmérsékletű izzók búrája nagyobb mértékben van színezve a magasabb Kelvin fok érdekében, ami miatt gyakran a szabványosnál magasabb teljesítményűek. Amíg egy normál ECE engedéllyel rendelkező H7 izzó szabványosan 55W teljesítményű, addig egy Off-Road H7 fényszóró izzó akár 80W névleges teljesítményű is lehet. A magasabb teljesítmény ellenére a kibocsátott fényáram jellemzően kevesebb a szabványban meghatározotthoz képest. A magas színhőmérséklet, a megnövelt névleges teljesítmény és a kisebb fényérték miatt ezek az izzók a szabályozás szerint nem kaphatnak ECE minősítést. Az autógyártók a lámpatesteket a szabványos teljesítményre tervezik, így ha ilyen izzót vásárolunk, mindenképp számoljunk a megnövekedett hőtermeléssel. Az ilyen technológiájú halogén izzók a magas színhőmérséklet miatt rendkívül kontrasztos megvilágítást produkálnak, és egyedülálló láthatóságot eredményeznek. A kategória erősségét mutatja az akár 5500K színhőmérsékletű Osram Cool Blue Boost, ahol a gyártók nem spóroltak a kékkel.

 

Off-Road nagy teljesítményű izzók

A standard halogénekhez képest másfélszeres névleges teljesítményű, nagy teljesítményű izzók ECE engedéllyel nem rendelkeznek, közúti forgalomban nem használhatók. A gyakran 100W-os halogének rendkívüli terhelés többletet jelentenek az autó lámpáira, és az áramköri elemekre. Üzemeltetésüket csak ellenőrzött és szakember által felülvizsgált körülmények közt közúti forgalmon kívül ajánljuk. A gyártók egyre nagyobb sikereket érnek el az emelt fényerejű, emelt színhőmérsékletű izzóknál, ezért ha mód van rá válasszunk ebből a kategóriából és biztonságosan üzemeltethetjük lámpáinkat növelt fényerővel.

 

Off-road autó LED

A LED-technológia rohamos fejlődésével lehetővé vált a halogén autóizzók teljes értékű kiváltása. Az autóiparban használt 6000 Kelvin színhőmérsékletű LED-ek nappali fényt teremtenek az általuk megvilágított területen. A kiváló kontraszt, a szélesen megvilágított útszakasz jelentősen javítja a balesetmentes közlekedéshez szükséges tényezőket, a magas színhő megtartja a tartós koncentrációkészséget, lassítja az elálmosodást. Neves gyártók korszerű technológiával készített termékei határozott kontúrokkal arra a területre világítanak, ahova szükséges. Helyesen beállított lámpatesttel a nagy fénysűrűségű fénykéve az úttestet, és az útpadkákat világítja, nem zavarja a szemből érkezőket.

Sajnos a technológiai fejlődés jelentősen megelőzi a jogi szabályozást, így ezek a termékek jelenleg még csak off-road használatra engedélyezettek.

 

Bízunk benne, hogy ezzel a kis segítséggel megkönnyítettük a számodra legoptimálisabb autóizzó kiválasztását. Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy a Te autódba milyen fejelésű izzót kell vásárolnod, használd bátran autóizzó-keresőnket!

Kérd a legjobb ajánlatokat e-mailben
és megajándékozunk egy kuponcsomaggal!

Megnézem a terméket