Lumenet blog
2020.10.09 16:36

Németország után hozzánk is megérkezhet a legális LED fényszóró lámpa.

Amióta megjelent az autóvilágításban a gyártók által nyújtott LED kompakt fényszóró lámpa egyre nagyobb igény mutatkozik a halogének teljes leváltására LED technológiára. A rendkívüli előnyökkel felvértezett félvezetőkön alapuló világítás nem újdonság a világítástechnikában, hiszen évek óta találkozhatunk velük az otthonainkban, akár általános, akár dekorációs világítás formájában.

Az autóvilágítás terén is megjelentek már évekkel ezelőtt a normál wolfram szálas izzók kiváltására készült LED lámpák, bár ezek nem rendelkeztek még ECE jelöléssel, vagyis az autó külsejére utólagosan szerelve nem közlekedhettünk vele közúti forgalomban, kivéve az ECE jelöléssel rendelkező nappali menetfényeket, vagy ködlámpákat.

A legnagyobb autóipari lámpákat gyártó német székhelyű Osram vállalat 2020. októberi bejelentése alapján elkészült az első „street legal”, azaz pestiesen utcai H7 LED fényszórólámpa, ami a német közutakon engedélyezett, egyszóval felcsillant az esély, hogy az egész kontinensen legálissá válhat a retrofit LED lámpák használata.

Osram street legal autóizzó

Legális vagy mégsem?

A napjainkban bemutatott Osram Nightbreaker street legal LED fényszórólámpa valóban a nevéhez illően áttörő sikert jelenthet az autóvilágításban, hiszen rengeteg hagyományos H7 izzó helyére lehet minőségi cseremegoldás az autótulajdonosok számára. Egyelőre a német földön engedélyezett Nightbreaker street legal LED lámpák használata hazánkban nem tisztázott, így a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint csak olyan fényforrás tehető be a lámpatestbe, amivel a gyártó kiadta a járművet, vagyis amire tervezve, vagy hitelesítve lett.  
Az viszont mindenképp a jövőbe mutató, hogy az Osram anyaországa példaként elsőként vezette be a street legal LED retrofit fényszórólámpát, vagyis a NIGHTBREAKER családnév tényleg áttörte a LED lámpák frontján is az éjszaka sötétjét

H7 Retrofit LED

Nagyon fontos tisztázandó kérdés a rerofit fogalma, hiszen az egész LED fényszóró téma ettől függ. Ha a világítástechnikában egy lámpát rerofit fényforrásnak nevezünk, akkor ezt szinte minden alkalommal úgy értjük, hogy a régebbi hőmérsékleti sugárzók, mint a halogén, vagy normál izzó korszerű LED változata. Ez egyben azt is jelenti, hogy az autó tulajdonosok olyan LED lámpát és technológiát vásárolnak, ami a régi helyére átalakítás nélkül beépíthető, így az új LED lámpa nem változtatja meg a lámpatest védettségét, nem lesz szükség mechanikai átalakításra, vagy egyéb kiegészítő használatára, ami garantálja a gyártó által kifejlesztett lámpatest hosszú élettartamát és biztonságos működését.
Az igazi áttörést tehát az jelenti a Nightbreaker street legal LED technológiában, hogy átalakítás nélkül beépíthető, nem befolyásolja a lámpatest helyes működését, vagyis a közlekedés biztonságot nem veszélyezteti.

Osram H7 retrofit led

Új Nightbreaker street legal LED technológia

Az Osram Automotive által kifejlesztett új LED technológia minimálisra csökkenti az esetleges kápráztatást, ami a LED lámpák esetében a nagy fénysűrűség miatt az egyik legnagyobb kockázat. A gyártó a 6000K színhőmérséklettel és a LED chipek pontos elhelyezésével akár 220%-os megvilágítást is képes elérni az új lámpákkal a közutakon. A LED technológia egyik legnagyobb előnye a fényerősség mellet az élettartam, különösen a rázkódásnak kitett járművilágítás terén. Nincs olyan élettartamot befolyásoló tényező, mint a felmelegedett wolfram szál, ami rázkódás hatására szépen lassan megnyúlik és ez a lámpa kiégéséhez vezet, így akár a nagyobb fényerősség mellet, hosszabb működési időt is kapunk.

Night Breaker Led

A Hans Joachim Schwabe által bejelentett új Osram Nightbreaker street legal LED fényszórólámpa jelenleg csak Németországban használható közúton, és a gyártó kompatibilitási listát is nyújt a termékhez. A termék közúti használatát maga gyártó támasztja alá a terméken található Trust bélyeggel, ami egy QR kódot tartalmaz. Ezt beolvasva a megfelelő oldalon kinyomtatható az a bizonylat, amit magunkkal hordva igazolhatjuk a legális beépítést.

© 2011-2016. Lumenet Kft.  |   Pályázat    |   Az Év Internetes Kereskedője 2018   |   1163 Budapest Cziráki út 26-32.  |   Minden jog fenntartva.   |   Kupon  |  Hibabejelentés  |   Garanciális ügyintézés   |   Belépés   |   Online jogaid   |   Cookie beállítások   |   ÁSZF   |   Rólunk   |    Szállítási költségek   |   Személyes átvétel

Lumenet®