Belépés
Kiemelt ajánlat LumenExpressz Árajánlat Help B2B Ismerj meg minket! Kupon Általános szerződési feltételek Adatkezelési tájékoztató Pályázat Regisztráció
Belépés
Szűrés
Összehasonlítás
Kedvencek
Termék kategóriák

Lakásfelújítási támogatás


Így veheted igénybe  a lakásfelújítási támogatást a Lumenetnél!
 

Már elérhető – és a tervek szerint 2022 december 31-ig folyamatosan elérhető is marad – a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely lehetőséget nyújt arra, hogy bizonyos feltételek mellett, maximum hárommillió forintos – utólagos elszámolású, vissza nem térítendő - támogatás segítségével felújíthassuk, korszerűsíthessük az otthonunkat. De hogyan működik a lakásfelújítási támogatás? Mik a feltételei mire figyelj oda, és mire használható fel nálunk? Egy cikkben mindent összefoglalunk Neked !
Miről szól az otthonfelújítási támogatás?
Miről szól pontosan a lakásfelújítási támogatás?
A támogatás 2021 január elsején indult, és - bizonyos feltételeknek megfelelve, azokat betartva - lehetőséget nyújt arra, hogy az otthonod felújítási költségének a felét (de legfeljebb 3 000 000 forintot) visszakaphass a magyar államtól, utólag, számlák ellenében.

Ahhoz, hogy igénybe tudd venni a lakásfelújítás 2021 programot, meg kell felelned néhány feltételnek, a felhasználási köre is meghatározott, illetve vannak formai követelményei is. Ha nem felelsz meg a feltételeknek, ha rosszul értelmezed őket, esetleg elmulasztod akkor a lakásfelújítási támogatás egy részét (vagy akár az egészet) is elbukhatod. 
A támogatás két legnagyobb előnye, hogy széles körben felhasználható (fel fogjuk sorolni a Magyar Közlönyben megjelent tételes listát, a mire a lakástámogatást igénybe veheted) és „kifogyhatatlan” a keret: az állam garantálja a 2022 december 31-ig tartó időintervallumot. Nálunk a Lumenetnél is számtalan olyan korszerű világítástechnikai és villanyszerelési terméket találsz, amelyre igénybe veheted a lakásfelújítási támogatást, így csökkentheted a költségeidet.Ki veheti igénybe a lakásvilágításra felhasználható támogatást?


 
Ki veheti igénybe a lakásfelújítási támogatás 2021-et? 

A lakásfelújítási támogatásnak vannak személyi feltételi.

Akkor veheted igénybe, ha házastársak vagy élettársak vagytok (vagy egyedülálló szülő vagy) és van legalább egy, 25 év alatti saját vagy örökbefogadott gyermeked, aki veled egy lakcímre van bejelentve. Akkor is jár a támogatás számodra, ha várandós vagy (minimum 12 hetes magzatod van) vagy ha a gyermeked idősebb mint 25 éves, de megváltozott munkaképességű. Ha a szülők lakóhelye nem azonos, akkor az a szülő a jogosult a maximum 3 000 000 forintos támogatásra, akinél legalább egy közös gyermek lakóhelye van. (A jogszabály szerint mindkét szülő a maximum 3 millió forintos támogatási összeg felére jogosult akkor, ha külön-külön mind a kettejük lakhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével.)


A támogatás megszerzésének vannak társadalombiztosítási feltételei, elvárásai is.
A támogatás igénybevételéhez rendelkezned kell – egy évre visszamenőleg folyamatos - társadalombiztosírási jogviszonnyal. A köznyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy akkor vagy jogosult, ha az elmúlt egy évben fizettél tébét (vagy fizették utánad). Fontos kitétel, hogy ha házastársak vagy élettársak vagytok, akkor a pandémiára való tekintettel jelenleg elegendő az is, ha egyikőtöknek van rendezett jogviszonya legalább 1 évre visszamenően. Az egy évbe beleszámít az is, ha maximum 3 hónapon belül vesztetted el a munkádat, és átmenetileg munkanélküliként vagy regisztrálva.


Fontos, hogy a társadalombiztosítási jogviszony feltételeiről (ha nem teljesen egyértelmű, mert nincs 1 évre visszamenőleg megszakítás nélkül társadalombiztosítás fizetve) alaposan tájékozódjatok, mert fontos kitétel.
Fontos az is, hogy a felújítandó ingatlanban kell laknod (ott kell bejelentve lenned) és a magyar állampolgárság is feltétel.


Ha ezeknek a feltételeknek megfeleltek, akkor igénybe tudjátok venni a támogatást: de oda kell figyelnetek arra, hogy mindössze egyszer nyújtható be elszámolás. Arra tehát nincs mód, hogy szakaszosan igényeljetek a támogatásból addig, míg el nem juttok a maximális összegig.
Felhasználható a Lumeneten az otthonfelújítási támogatás
 
Felhasználhatod-e a Lumenet termékeire a lakásfelújítás 2021-es támogatást?
Röviden:
igen.
Idézzük a jogszabályt.
„A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet módosítása
6. § (1) Az R2. 6. § j) pontja a következő jg) alponttal kiegészülve lépett hatályba:
A támogatás a következő építési tevékenységekhez igényelhető: belső tér felújítása, ideértve
„jg) a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,”
 
Ha a már felsorolt feltételnek megfelelsz, akkor a Lumenetnél található világítástechnikai termékek nagy részére felhasználható a támogatás. Mondunk egy teljesen egyszerű példát: az 518/2020. (XI. 25.) alpontja szerint, ha szeretnéd a lakásodban (otthonodban) az összes korszerűtlen lámpákat kicserélni korszerű LED lámpetestekre, okosvilágításra, vagy bármilyen lakáson belül fixen felszerelésre kerülő lámpára, akkor a támogatást igénybe véve megteheted. Megvásárolod tőlünk, az állam visszatéríti majd a termékek és a munkadíj maximum 50%-át, (ha mindent a jogszabályoknak megfelelően és nagyon odafigyelve teszel) így féláron lehet a felújítás!

Mely világítástechnikai termékünkre nem használható fel az otthonfelújítási támogatás?

 

Számos hatósági pontosítást szereztünk be, melyben az Államkincstár válaszolt az esetleges értelmezési kérdésekre. Ez alapján ökölszabályként kijelenthető, hogy olyan világítástechnikai termékekre igényelhetsz támogatást melyek:


- a lakásodon/házadon belül kerülnek felszerelésre, tehát a terasz felújításakor sem támogatható kültéri lámpa és így természetesen a kerted világítását sem újíthatod meg támogatással. A Magyar Államkincstár válasza e témában feltett kérdésre a következő: Fontos, hogy a lámpák vagy világítótestek beépítése vagy cseréje a lakás belső terében valósuljon meg, kültéri világítótestek nem támogathatók.- a támogatást kapó lámpatest fixen kerül felszerelésre otthonodba, tehát például ellenőrzés után nem vihető el más otthonba. Ezen értelmezés alapján nem kap támogatást egy asztali, vagy állólámpa. Az eddig kapott válaszok alapján nem világos, hogy például egy E27-es lámpatestbe beletekert E27 LED fényforrás támogatható-e, jelenlegi információk alapján azt javasoljuk, hogy ezeket ne vásárold meg a felújítási program keretében. 

Az alábbiakban olvashatod az Államkincstárnak feltett kérdéseket, az Államkincstár válaszait pedig dőlt betűvel emeltük ki.
Beépítésre kerülő termék házhozszállítása elszámolható-e? Anyag, vagy munkadíj?

Anyagvásárlás esetén, amennyiben a számla szállítási költséget/fuvardíjat is tartalmaz, az anyagköltségként elszámolható. Külön számlán szereplő szállítási költséget/fuvardíjat nem lehet elszámolni. Amennyiben a számla, szállítási költséget/fuvardíjat is tartalmaz, az anyagköltségként elszámolható, így a számlaösszesítőbe a bruttó érték mezőbe a szállítási díjjal növelt összeget kell beírni.
A Kivitelező kiszállása elszámolható-e? Anyag, vagy munkadíj?


Kiszállási díj nem számolható el.

 Igényelhető-e támogatás mennyezetre fixen telepített ventilátorra?


Nem.Igényelhető-e támogatás íróasztallámpára?


Nem.Igényelhető-e támogatás állólámpára?


Nem.

Igényelhető-e támogatás belsőépítész, építész, statikus, gépész, elektromos tervező munkadíjára?

Kizárólag abban az esetben számolható el statikus tervezési szerződés alapján kiállított vállalkozói díj számla, ha egyrészt az beazonosíthatóan az OFTr. 6. § felsorolásában szereplő egyes konkrét építési tevékenység/ek/hez kapcsolódik, másrészt az adott tevékenységhez a statikai terv megléte vagy jogszabályi előírás, vagy az szakmai okból mindenképpen szükséges.
Igényelhető-e támogatás felelős műszaki vezető munkadíjára?


Nem.

 


Igényel.hető-e támogatás műszaki ellenőr munkadíjára?


Nem.

 


Igényelhető-e támogatás műszaki tanácsadó, például lakberendező munkadíjára?


Nem.

 


Ha terasz építésére, felújítására igényelhető támogatás (GYIK.-02.10. 91. kérdés), akkor kültéri lámpatestre (GYIK.-02.10. 97. kérdés) miért nem?


A rendelet így szabályozza, hogy kültéri lámpatestre a támogatás nem igényelhető.

 

 

A „világítótest” fényforrást, izzót jelent a rendelet értelmezésében? Tehát az izzóra igényelhető támogatás?


A világítótest maga a testet jelenti, tehát olyan lámpa, világítótest számolható el a program keretében, melyet nem csak bedugnak a konnektorba, hanem a falra felszerelik, bekötik, vezetékhez rögzítik.
Ha egy számlán több tétel szerepel, vegyesen elszámolható és nem elszámolható termékek (például a Lumeneten egy rendelésben vásárlunk egy távirányítós mennyezeti lámpát és egy asztali lámpát), akkor a számla elfogadható, vagy mindenképp bontva kell kérni a számlát?

A Rendelet alapján, a számlán külön tételként kell megjelennie az anyag és munkaköltségnek! A felhasznált anyagokat részletezni kell, mely megtehető a számlán, vagy elfogadható a számla mellé csatolt - a megrendelés alapjául szolgáló, a vállalkozó által készített - költségvetés, vagy számlarészletező. A vállalkozói szerződésben már részletezett felújítási munkálatokat a számlán nem fontos részletesen feltüntetnie. Az anyagköltség és munkadíj a számlán külön tételként kell, hogy szerepeljen, ugyanakkor szükséges, hogy legalább a vállalkozási szerződésben, vagy annak mellékletében mind az anyag, mind a munkadíj olyan részletezettségű legyen („szerződött konkrét felújítási munka”), mely a megvalósított felújítás pontos tartalmának megismerését, annak ellenőrizhetőségét lehetővé teszi. (Erre megfelelő lehet pl. a vállalkozói árajánlat szerinti részletezettség, vagy a számla mellé csatolt számlarészletező). Amennyiben a számlán olyan tétel szerepel, mely nem támogatható tevékenységhez köthető, azt a bírálat során nem fogadják el, lehúzzák az adott tételt, tehát annyival csökkentik a támogatási összeget. Emiatt külön számlát nem szükséges kérni.


Ez alapján nem kell külön megrendelésben megvenned (ez a későbbiekben leírt mennyiségi kedvezmények miatt fontos) a felújításhoz tervezett, de nem támogatható például állólámpát, asztali lámpát, vagy kültéri lámpát.

Kötelező papírok otthonfelújítási támogatás igénybavételéhez lámpákra
 
A kötelező papírok
Oda kell figyelned, hogy a projekt megfeleljen a Magyar Államkincstár által támogatott követelményeknek. A támogatás feltétele, hogy pontosan 50-50 százalékban számolhatók el a munkadíj és az anyagdíj tételek (és maximum 1 500 000 forintig). A MÁK ez alapján fog visszatéríteni. Egy példa, hogyan érdemes számolni:


Ha vásárolsz tőlünk 1 200 000 forintért világítástechnikai eszközöket: mennyezeti, fali lámpákat, dugaljakat és kapcsolókat, de nem egy szakember fogja neked ezt beszerelni (mert megoldod magad, vagy valamelyik barátoddal) akkor nem kapod vissza a 600 000 forintos támogatást.
Akkor sem, ha 4 000 000 forintnyi munkadíjat próbálsz meg elszámolni miközben 300 000 forintért vásároltál tőlünk. Ebben az esetben sem 300 000 forintot kapsz vissza, hanem a 4 000 000 forintból maximum 1 500 000-et, és a 300 000 felét, ami 150 000 Forint
Arra kell figyelned, hogy a munkadíjról és az anyagdíjról is legyen számlád, és bármi is van a számlán a felét kapod vissza (tételenként), úgy, hogy egyik sem lehet több mint 1 500 000 forint. Fontos, hogy az anyagköltségről mindvégig gyűjtened kell a számlát, illetve egy vállalkozói szerződést is mellékelned kell majd az elvégzett munkáról. 
 
Lakásfelújítási támogatás szerződésminta
A vállalkozói szerződés (amellett, hogy megfelel az előírásoknak formai szempontok szerint) mindkét félnek biztosíték. Az allamkincstar.gov.hu oldalon is elérhető szerződésmintát, amelyet a lakásfelújításhoz kell mellékelni, ide kattintva letöltheted. 
Mire használhatod a támogatást a Lumeneten?
 
Mire használhatod fel az Otthonfelújítási 2021 támogatást nálunk?
Minden olyan termékünkre, amit a házad / otthonod belső terének korszerűsítésére használtál. Ebbe az alábbi kategóriáink tartoznak bele: 
- a teljes lakásvilágítás (kivéve a kültéri lámpák, asztali lámpák és fényforások
- az akciós termékeink közül a lakás beltéri világítási termékek
- az okosvilágítás, beleértve a Philips Hue termékeket
- a LED panelek, például az extra akciós Müller Licht LED panel családot
- a szerszámok kivételével a teljes villanyszerelési anyag kínálatunk 
Természetesen minden termékünkről a MÁK-hoz benyújtható és elvárt, megfelelő számlát adunk, ami tökéletes lesz számodra ahhoz, hogy a termékek árának (maximum) 50%-át majd vissza tudd igényelni. 
Világításkorszerűsítési támogatás visszaigénylés
 
A visszaigénylés
Ha megvannak a számlák, azt be kell nyújtanod a MÁK-nak. Az Államkincstár maximum 30 napon belül elbírálja és 5 napos utalási kötelezettsége van, ami azt jelenti, hogy (maximum) 30+5 nap alatt elutalja az általad megadott bankszámlaszámra a – helyesen – visszaigényelt összeget.
A MÁK-nak kötelezettsége az ellenőrzés is, így biztos, hogy 180 napon belül ellenőrzik azt, hogy amit vettél az nálad van-e és a munka, amit számlával igazoltál megtörtént-e, a termékek valóban a te otthonodban lettek-e beépítve? Ha nem tudod megelőlegezni a munkákat mert anyagilag megterhelő, de szeretnéd, akkor a piacon számtalan bank nagyon kedvező finanszírozással vár téged.
Lakásfelújítási támogatás hivatalos listája
 
A hivatalos lista
Íme a hivatalos (a Magyar Közlönyben megjelent) lista, amiből látszik, hogy mire tudod felhasználni a lakástámogatást:


Kerítés építésére, gépjárműtároló építésére, nyitott gépkocsibeálló kialakítására, teraszra, loggiára, erkély- és előtető építésére, térburkolatra, térkövezésre annak a cseréje, de akár télikert kialakítására is felhasználhatod.


Arra, hogy javítsd a, fürdőhelyiséged komfortfokozatát, illetve WC létesítésére ott ahol ez eddig nem volt. 
Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje.


Fűtési rendszer kialakítására és korszerűsítésére vagy elemeinek cseréjére beleértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is, valamint az épületed (lakásod, házad, otthonod) szigetelésére, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.


Külső nyílászárók cseréjére, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelésére vagy cseréjére, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása is.


Tető cseréje, felújítása, szigetelése, égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése, klímaberendezés beépítése, cseréje, napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje is a támogatott munkák körébe tartozik.


A támogatás igénybe vehető belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását és a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,


Az otthonfelújítási program 2021 felhasználható alapozási szerkezet megerősítésére, valamint beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítésére, cseréjére.
Lakásfelújítási támogatás kalkulátor
Ide kattintva, letöltheted a Magyar Államkincstár által közzétett excel kalkulátort, mely segítségével kiszámolható az igényelhető támogatás mértéke a tervezett anyagköltség és tervezett munkadíj ismeretében.

 

 
A lakásfelújítási támogatás dokumentumai
Az alábbi linkekre kattintva letöltheted a világításkorszerűsítésre is igénybevehető Otthonfelújítási Támogatás kérelem benyújtásának dokunmentumait. A dokumentumok listája a 2021. 03. 30.-ai állapotot tükrözik, esetleges frissebb verziót és további információt a lámpákra, villanyszerelési anyagokra fordítható támogatásról a MÁK oldalán találsz ide kattintva.
- Kérelem nyomtatvány (2.2 verzió)
- Kérelem 5. számú nyilatkozat (napelem vállalkozói díj)
- Kérelem 6. számú melléklet (napelem bruttó elszámolás)
- Számlaösszesítő excel formátumban
- Számlaösszesítő pdf formátumban
- Vállalkozói szerződésminta word formátumban
 
 
Vedd igénybe az otthonfelújítási támogatás 2021-et világításkorszerűsítésre a Lumenetnél! Válogass kedvedre a termékek közül, és ha segítségre van szükséged látogass el üzletünkbe, vagy kérd szakértő tanácsadóink segítségét ide kattintva!

 

Kérd a legjobb ajánlatokat e-mailben
és megajándékozunk egy kuponcsomaggal!

Bezárom a videót
Megnézem a terméket